De varkensmarkt zet zijn stabiele koers voort.
Slachterijen zeggen voldoende varkens te hebben om in de vraag te voorzien. Door het wegvallen van de varkensslacht bij Gosschalk, komen andere slachterijen net wat makkelijker aan hun aantallen dan een aantal weken geleden. En een ruimer aanbod is doorgaans geen stimulans voor prijsstijging.
Maar van een overschot is ook geen sprake. Varkens die de Nederlandse slachterijen niet opnemen vertrekken richting Duitsland. Daar is het varkensaanbod nog altijd krap. De aangeboden Nederlandse dieren worden daardoor vlot opgenomen door Duitse slachters.
Het nog altijd beperkte aanbod is ook te merken op de vrije markt. Op internetbeurs Teleporc werden de aangeboden varkens op de dinsdagveiling deze week vlot opgenomen. Alle partijen vonden een koper en de gemiddelde prijs steeg met 2 cent naar € 2,38 per kilo geslacht gewicht. Dit gaf sommige Nederlandse handelaren de hoop dat de Duitse markt een plusje zou laten zien, maar dat gebeurde niet. Producentenkoepel VEZG hield zijn Vereinigungspreis onveranderd op € 2,28 per kilo, waarna ook de grote slachterijen dat als hun basisprijs bleven hanteren.
Dat er niet meer in de markt zit, vindt zijn oorsprong aan de verkoopkant van de slachterijen. De gestegen varkensprijs moet nog inbedden in de vleesmarkt. En daar is geen euforie. Duitse slachterijen spreken van een ‘gevoelige situatie’ omdat ze ook niet willen dat de Duitse consumenten het varkensvlees nog meer de rug toe keren. Nederlandse slachterijen stellen ook dat er prijsdruk op verschillende vleesonderdelen zit.
Met Pasen in zicht is de hoop dat die druk wel gaat afnemen. Of dat direct tot een hogere varkensprijs leidt is de vraag, maar wat vlottere vleesverkoop geeft al lucht. Uiteindelijk zal de varkensprijs wel omhoog moeten, zo stellen handelaren, als varkenshouders ook nog wat over willen houden aan rondes die zijn opgelegd met de huidige biggenprijs. Het kan echter wel tot mei duren voordat die opleving zich aandient. Die zou dan komen als gevolg van de krapte op de biggenmarkt begin dit jaar. Het lagere aantal biggen die beschikbaar kwamen en de gestegen export maakten dat er minder varkens zijn opgelegd. Daardoor zal het beperkte aanbod van slachtrijpe varkens in Europa in mei mogelijk opnieuw een impuls aan de varkensprijs kunnen geven. Op korte termijn zit er echter niet meer in dan prijshoudende noteringen.
Prognose: prijshoudend.
Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt