Varkensmarkt profiteert van vastberadenheid Duitse boeren

11-02-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Duitse slachterijen en producenten stonden lijnrecht tegenover elkaar. Boeren speelden het spel slim en sleepten er een hogere prijs uit. Daar trekt de Nederlandse varkensmarkt zich aan op.

Het gebeurt niet vaak dat boeren het in prijsonderhandelingen van slachterijen winnen. Vaak moet er na een duidelijk signaal gegeven te hebben toch water bij de wijn gedaan worden om weer bij elkaar te komen, maar afgelopen week kreeg de Duitse producentenkoepel VEZG het gelijk aan haar zijde. Na weken van prijsdaling droogde het overaanbod op de Duitse varkensmarkt op. De geruchten gingen dat de Duitse varkensmarkt wel € 0,05 tot € 0,10 per kilo zou kunnen plussen. De rigoureuze aanpak in China om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zorgde echter voor onzekerheid over de export naar Azië. De VEZG koos eieren voor zijn geld en zette daarom niet te hoog in: de Vereinigungspreis werd geen dubbeltje, maar € 0,03 opgeschroefd naar € 1,85 per kilo.

Boeren hielden voet bij stuk

Slachterijen verklaarden de boeren voor gek, want het is allemaal zo onzeker en spannend. En toch hielden de boeren voet bij stuk. Afgelopen week werd de koers niet naar beneden bijgesteld. Die ongewijzigde notering was tactisch een slimme zet. Een plus zou de spanning en tweespalt verder vergroten en daarmee de slachterijen een excuus geven om niets te doen. Maar nu lag de bal bij de grote slachterijen om te reageren. Die besloten weer een einde te maken aan de ‘Hauspreise’ en de boeren hun zin te geven. Morrend gingen ze akkoord met € 1,85 per kilo.

Vorig jaar hetzelfde

Terugkijkend verliep de prijzenslag vorig jaar precies hetzelfde. Ook toen wist de Duitse producentenorganisatie VEZG de onderhandelingen met de slachterijen te winnen door vast te houden aan eigen inzet. Nederland volgde toen ook met een prijsverhoging van € 0,03 exclusief en € 0,04 inclusief btw. In 2019 was het half februari. Dit jaar een week eerder.

Groot aanbod en zware varkens

Begin 2019 was in ons land sprake van groot aanbod en zware varkens. Zelfs nog terwijl de prijs al aantrok. Pas eind februari normaliseerde het aanbod en de slachtgewichten weer. Dit jaar bestempelden slachterijen in januari het overschot als minder groot dan in 2019. Bovendien hakten ze er harder doorheen. In de eerste twee weken van januari lagen de slachtaantallen nagenoeg gelijk met 2019, maar met een florerende afzet naar Azië in het vooruitzicht liepen het aantal slachtingen de volgende twee weken op naar 328.000 in week 4, zo blijkt uit de officiële slachtcijfers van RVO.nl. De onzekerheid over de afzet naar China maakte dat het aantal slachtingen in week 5 daalde. Gemiddeld zijn over de eerste 5 weken van 2020 1.548.000 varkens geslacht in ons land. Dat zijn er 44.000 meer dan in 2019, terwijl het stuwmeer minder groot was.

Herstel openbaart zich eerder

Dat maakt dat het herstel zich dit jaar eerder begint te openbaren. Maar ook nu weer komt de aanzet voor prijsverhoging vanuit Duitsland. De prijs bevindt zich wel op een ander niveau dan vorig jaar. Toen was het prijsniveau van de DCA Beursprijs € 1,29 per kilo. Nu ligt dat niveau met € 1,76 per kilo bij twee kwartjes hoger.

Oorsponkelijke vraag vanuit China blijft groot

Hoe anders zou het zijn als die onverwachte tegenvaller door de corona-aanpak in China er niet zou zijn geweest? Dan was de opmars van de varkensprijs waarschijnlijk versneld. Maar hoewelde onzekerheid rond het coronavirus de situatie nu lastig maakt, blijft de oorspronkelijke vraag vanuit China enorm groot. Een eerste lichtpunt is dat de verplichte vakanties dinsdag 11 februari geëindigd zijn. Het normale leven komt daardoor weer op gang. Daarmee is het marktverstorende effect niet direct voorbij, maar het geeft wel hoop. Doordat China de afgelopen weken uit voorraden heeft geput, wordt ook op extra bestellingen gerekend om die achterstand weer in te lopen.

Duitse markt blijft kartrekker

En met die verwachting blijft ook de Duitse markt de kartrekker. De verwachting is dat de Duitse varkensnoteringen woensdag 12 februari een significante stap omhoog gaan maken. De stemming is er hoopvol nadat internetbeurs Teleporc eind vorige week flink aantrok. Die bracht de gemiddelde prijs op € 1,98, een voorsprong van maar liefst € 0,13 boven de toonaangevende Duitse noteringen. Alle ruimte om te stijgen dus. En nu de Nederlandse noteringen deze week de vorige verhoging van € 0,03 op de Duitse markt verdisconteren in de prijs, blijft er ook daarna ruimte voor een nieuwe stap omhoog.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer