Doorgaan naar artikel

Varkensmarkt stabiel maar niet gerust

Foto: Ruud Ploeg

Foto: Ruud Ploeg

De varkensmarkt kent momenteel twee stromen: de Beter Leven-varkens die vlot worden opgenomen en reguliere varkens. Daarbij wordt eerder op de rem getrapt dan gas gegeven.

Door het naar voren halen van leveringen hebben slachterijen de piekvraag van de supermarkten kunnen verwerken. Volgens slachterijen is er geen sprake van een tekort aan Beter Leven-dieren.

Nu het hamsteren voorbij is en er ook uit voorraad geconsumeerd gaat worden, neemt ook de vraag wat af. Slachterijen verwachten daardoor de vraag naar Beter Leven-vlees goed te kunnen voorzien.

Varkensmarkt loopt beter dan verwacht

In totaliteit loopt de varkensmarkt deze week beter dan verwacht. Duitse varkensvakbond ISN signaleert dat een iets teruglopend aanbod van slachtrijpe dieren vlot wordt opgenomen door de Duitse slachterijen. Nederlandse handelaren onderstrepen dat beeld. Zowel de afzet in Duitsland als ook Nederland loopt vlot. Handelaren die afgelopen weken partijen over hielden, zijn nu wel weer bij met de planning.

De varkensprijs weerspiegelt dit beeld. Na weken van prijsval maken de meeste noteringen een pas zijwaarts. De DCA Beursprijs (€ 1,77), Vion (€ 1,95) en Van Rooi Meat (€ 1,70) noteren onveranderd. Compaxo, die vorige week een cent minder verlaagde van Van Rooi, noteert nu wel -1 en komt ook op € 1,70 per kilo geslacht gewicht. De Duitse varkensprijs noteert voor de tweede week op rij prijshoudend op € 1,89 per kilo.

Prijsval gestopt, stemming nog bedrukt

Ondanks het feit dat de prijsval gestopt, is de stemming in de markt bedrukt. Waar sommige handelaren vorige week nog dachten dat een prijsverhoging er nog wel eens in kon zitten, heeft dat gevoel plaats gemaakt voor bezorgdheid. Verschillende varkenshandelaren spreken voorzichtig hun ongerustheid uit over de spanning die in de markt hangt.

Slachterijen wijzen op de moeizame afzet. Zo werkt Vion zowel in Nederland als Duitsland met voorlopige varkensprijzen, die dan gaandeweg de week definitief worden vastgesteld. Dat gebeurt niet uit weelde, maar het tekent de onzekere marktomstandigheden die in het sleepspoor van de coronamaatregelen ontstaan.

Prognose: stabiel tot licht dalend

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin