Varkensmarkt trekt zich op aan barbecueweer

28-07-2020 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Stijgende vleesverkopen verlichten de druk op de varkensmarkt. Het geeft niet direct een plus op de prijs, maar geeft de stabiele notering wel meer draagkracht.

De situatie op de varkensmarkt is al weken zorgelijk. Sinds China als donderslag bij heldere hemel de erkenning van een aantal grote Nederlandse slachterijen introk, werd de file die door coronaperikelen in slachterijen was ontstaan op de varkensmarkt een flink stuk langer. Dat varkens die anders in Duitsland geslacht zouden worden in Nederland bleven omdat ook de Duitse varkensmarkt vol liep door het stilvallen van de hoofdvestiging van Tönnies, maakte de opstopping nog groter.

Aantal lichtpunten

Maar in de stroef lopende varkensmarkt zijn deze week een aantal lichtpunten te bespeuren. Een belangrijke daarbij is dat de vleesafzet beter loopt. De prijsconcessies die slachterijen afgelopen weken moesten doen op de hammen, zijn weer ingelopen. De afzet van bacon gaat ook soepeler, al is het daar vooral volumematig: de prijs van middels stijgt nog niet.

Supers willen niet zonder barbecuevlees zitten

Ook supermarkten plaatsen grotere bestellingen. Met het voorspelde zomerweer deze week, willen zij niet zonder barbecuevlees zitten. Dit zorgt niet direct voor een opleving van de varkensprijs, maar verstevigt de stabiele koers van de varkensprijs wel. Daar waar vorige week de kans op een prijsverlaging bijna net zo groot was als voortzetting van het stabiele prijsniveau, is er deze week minder spanning in de markt. Zowel de DCA Beursprijs als vleesconcern Vion houden hun noteringen ongewijzigd op respectievelijk € 1,33 en € 1,47 (€ 1,349 ex btw) per kilo geslacht gewicht.

Aantal slachtingen relatief hoog

Een ander positief punt is dat het aantal slachtingen gezien de omstandigheden -corona en vakantie- relatief hoog is. Volgens de officiële cijfers van RVO.nl zijn in week 29 in totaal 290.211 varkens geslacht. Daarmee zit het aantal slachtingen voor de tweede week op hetzelfde niveau als vorig jaar.

Prop in aanbod nog erg voelbaar

Evengoed blijft de prop in het aanbod nog erg voelbaar. Om die op te lossen, wordt verlangend uitgekeken naar heropening van de Chinese markt. Aan de snijtafels zit de rem op de slachtsnelheid en de Chinese markt neemt niet alleen bijproducten maar ook vlees in het bot. Doordat bij de China-producten minder uitgebeend hoeft te worden, kan dan ook in de vakantietijd de slachtsnelheid nog wat omhoog waardoor die prop sneller oplost.

Duitse tak Danish Crown

Hoopvol is dat de Duitse tak van Danish Crown weer aan China mag leveren. Zo eenvoudig als je de China-erkenning verliest, krijg je deze dus kennelijk ook weer terug. Nederlandse slachterijen werken hard aan het terugkrijgen van de erkenning. Waar slachterijen de Chinezen eerder al via een videoverbinding lieten meekijken bij procedures, zijn ook elektronische documenten overhandigd om de druk op de ketel te houden. Brancheorganisatie COV geeft inhoudelijk geen commentaar, maar verwacht dat de oplossing eerder in weken dan in maanden.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer