Doorgaan naar artikel

Varkensmarkt wacht op de zon

Als de zon gaat schijnen en de temperaturen oplopen, dan komt er vraag naar grillproducten. - Foto: Canva/Kamchatka premium

Als de zon gaat schijnen en de temperaturen oplopen, dan komt er vraag naar grillproducten. - Foto: Canva/Kamchatka

Ook deze week verandert er niets aan de varkensnoteringen. Met deze week Koningsdag in Nederland en volgende week een feestdag in Duitsland zijn er geen omstandigheden die de markt een zwieper geven. Niet de ene, noch de andere kant op.

Vion noteert deze week opnieuw € 2,38 (€ 2,183 ex btw) per kilo geslacht gewicht. Van Rooi Meat en Compaxo blijven staan op € 2,13 per kilo en Duitsland kiest opnieuw eensgezind voor € 2,33 per kilo geslacht gewicht.

Hopen op vraag naar grillproducten

De markt kabbelt voort, net als het weer. Daarnaar wordt meermaals verwezen als een van de oorzaken. De vraag naar varkensvlees is tam. Verwerkers bestellen de hoeveelheden die ze nodig hebben om aan hun contractverplichtingen te voldoen, maar ook niet meer dan dat. Het wachten is daarbij op het voorjaar. Als de zon wel gaat schijnen en de temperaturen oplopen, dan komt er vraag naar grillproducten. Dat kan de markt een impuls geven, zeker bij vrije dagen.

Op die impuls wordt ook gehoopt bij de edele delen van het varken. De vraag hammen is volgens een grote Duitse slachterij wel heel erg minimaal. Een lichtpuntje is wel de vraag naar bacon vanuit Engeland, die stroom loopt wel goed.

Vraag en aanbod varkens in balans

Het aanbod van slachtrijpe varkens is passend bij de vraag. Waar in eerdere jaren nog wel eens overschotten ontstonden, of deze groeiden in de periode met gebroken weken, is daarvan nu geen sprake.

Dieren worden vlot opgenomen. Zelfs als zich in korte weken storingen aandienen. Een grote stroomstoring legde een slachterij van Vion eind vorige week plat en ook Westfort kampt deze week met uitval van capaciteit, zo merken handelaren. Leveringen worden afgebeld en doorgeschoven. Toch zorgt dat niet voor grote blokkades. Zowel slachterijen als handelaren schatten in dat deze rimpeling in de aanvoer in de loop van volgende week weer wordt gladgestreken.

Varkenshouders en -handelaren hoopvol

Door het overzichtelijke aanbod is er onderhuids een hoopvolle stemming bij varkenshouders en handelaren. Zij hebben de verwachting dat de varkensprijs verder aantrekt als de zon gaat schijnen en het voorjaar echt losbarst.

Prognose: prijshoudend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin