Varkensmarkt weer terug bij af

De positieve stemming van de laatste weken is omgeslagen, van paniek is echter geen sprake.

Het is onzekerheid troef op de varkensmarkt. Iedereen houdt zijn adem in, en de positieve stemming van de afgelopen weken is omgeslagen, maar van paniek is geen sprake.

Handelaren merken wel gelatenheid bij varkenshouders, maar zien geen paniekverkopen. Wel worden links en rechts leveringen afbesteld en houden handelaren meer varkens over, al zeggen slachterijen dat ze de programma’s gewoon in de benen houden.

Dat er geen paniek is, blijkt ook prijsmatig. De meeste noteringen geven de plus die afgelopen week geboekt is weer prijs, maar er wordt niet drastischer gesneden dan dat. Zowel de DCA Beursprijs (€ 1,34), als slachterijen Van Rooi Meat (€ 1,27) en Compaxo (€ 1,26) verlagen met 5 cent.

Gat met Duitse markt is groot

Westfort doet deze week 6 cent van zijn notering af en komt daarmee weer gelijk met Van Rooi op het niveau waar het deze zomer wekenlang stond: € 1,27 per kilo. Alleen Vion verlaagt met een correctie van 8 cent harder dan de plus op de prijs van vorige week.

Het gat met de Duitse markt is groot. Want waar de Nederlandse markt een plusje kende afgelopen weken, was die er in Duitsland niet. Dus waar de Nederlandse noteringen nog grotendeels op het zomerniveau zitten, zijn de Duitse noteringen daar met de fikse prijscorrectie van afgelopen week 20 cent onder gedoken.

Met die correctie hoopte de Duitse VEZG een lang aanhoudend verval van de prijs te voorkomen. Dat lijkt gelukt. Zowel de toonaangevende Vereinigungspreis als de basisprijzen van de grote slachterijen blijven staan op € 1,27 per kilo.

Duitsland goed voorbereid

Dat het bij die ene prijscorrectie bleef komt volgens varkensvakbond ISN doordat Duitsland goed voorbereid was op een mogelijke uitbraak en snel maatregelen nam om verspreiding te voorkomen. De Duitse overheid spant zich in om via compartimentering de export in grote delen van het land weer op gang te krijgen.

Vanuit ons land wordt er met opluchting gereageerd op het prijshoudende niveau bij de Oosterburen. Handelaren noemen het goed dat de rust zo bewaard blijft. Verdere daling van de Duitse markt zou onherroepelijk ook elders in Europa tot verdere prijsdruk leiden.

Prognose: prijsdruk.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.