Varkensmarkt wordt vriendelijker

15-06 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De varkensprijs stijgt. Vion volgde de verhoging van de DCA Beursprijs. En ook de andere slachterijen schroeven hun noteringen op. Van Rooi Meat verhoogt met € 0,03 naar € 1,58 per kilo en Compaxo met € 0,04 naar € 1,57 per kilo geslacht gewicht.

De stemming op de varkensmarkt verbetert doordat het aanbod van slachtrijpe varkens afneemt. Dat blijkt ook uit de slachtgewichten die al enkele weken dalen en bijna het ‘oude normaal’ van 98 kilo per dier bereiken. De tijd komt eraan dat de varkens, die als duurste biggen in het hok zijn gekomen, slachtrijp zijn. Dat was de periode dat er meer vraag dan aanbod van biggen was. Naar verwachting daalt het varkensaanbod daardoor de komende weken verder.

Prijsniveau ondersteunen

In Duitsland werd ook gezinspeeld op een verhoging van de varkensprijs. Maar die kwam er uiteindelijk niet; zowel de Vereinigungspreis als de noteringen van de slachterijen bleven staan op € 1,80 per kilo.

In ons land wordt er met gemengde gevoelens naar gekeken. Een prijsstijging in Duitsland zal het prijsniveau in ons land ondersteunen, waardoor de kans op verdere prijsstijging groter wordt. Aan de andere kant heeft de Nederlandse prijs nog voldoende ruimte voor een autonome stijging. Voor de coronapandemie was het standaard verschil tussen de Duitse varkensprijs en de DCA Beursprijs 2.0 € 0,09 per kilo. De Duitse notering staat bij de huidige koers echter nog altijd € 0,14 voor op de Beursprijs. Dus ook zonder verhoging in Duitsland kan er zo nog een stuiver bij de prijs op.

ISN hekelt prijsdruk

Daarbij is er de hoop dat de Duitse noteringen dan wellicht volgende week die stap omhoog wel gaan maken. Want ook daar loopt het aanbod hard terug door de langdurige crisis waarin de varkensmarkt is geraakt. Echter, door de exportbeperkingen waarmee Duitsland kampt na varkenspestuitbraken en de stijgende inflatie en de teruglopende consumptie als gevolg daarvan, is ook het verminderde aanbod ruim voldoende om in de vraag te voorzien.

Varkenshoudersvakbond ISN hekelt de prijsdruk die de inkopers van de Duitse retail uitoefenen op slachterijen om de varkensprijs zelfs te verlagen. ‘Brutaal en absurd’, zo noemt ISN-directeur Torsten Staack de pogingen om vlees nog goedkoper in handen te krijgen. “Wie van Duitse varkenshouders steeds hogere kwaliteitsniveaus verwacht, kan bij het betalen daarvan niet verwijzen naar de wereldmarkt. Het is te gek om toeslagen voor huisvestingsvormen in het vooruitzicht te stellen, maar vervolgens de basisprijs helemaal af te pellen.”

Prognose: licht stijgend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer