Varkensmarkt zonder verrassingen stabiel verder

Foto: Canva
Foto: Canva

De meeste noteringen starten het jaar op het niveau waarop ze de laatste weken van 2020 ook stonden.

Het jaar 2021 start rustig op de varkensmarkt. De meeste noteringen starten het jaar op het niveau waarop ze de laatste weken van 2020 ook stonden. Alleen Van Rooi Meat beraadt zich bij het sluiten van dit artikel nog op de hoogte van zijn notering. Maar in het algemeen is het beeld bij zowel varkenshandelaren als slachterijen dat de markt stabiel is.

Ruim aanbod varkens

Het aanbod van varkens is ruim, maar doordat de feestdagen gunstig vielen zat de vaart er ook in de gebroken weken, met ruim 200.000 varkens per week, nog vlot in. Waar in december nog de verwachting werd uitgesproken dat er een weekproductie door zou schuiven naar het nieuwe jaar, is dat uiteindelijk een halve weekproductie geworden. Van paniek is daarom geen sprake, en zo kabbelt de varkensprijs voort op stabiel niveau.

Duitse prijzen gelijk

Ook in Duitsland zijn door de korte productieweken varkens blijven liggen. Maar er zijn geen verrassingen en dat maakt dat ook de volle Duitse varkensmarkt zijn stabiele koers na de jaarwisseling voortzet. Zowel de Vereinigungspreis als de noteringen van de grote Duitse slachterijen blijven staan op € 1,19 per kilo geslacht gewicht.

Geen verdere daling varkensprijs

Wel zullen de extra dieren de komende weken geplaatst moeten worden. Ook varkenshouders die coronasteun hebben aangevraagd, bieden weer dieren aan. De vleesmarkt heeft volgens sommige slachterijen wat moeite om het extra aanbod op te nemen. Toch ligt bij het huidige lage prijsniveau en de goed lopende export naar China verder dalen van de varkensprijs niet voor de hand. Maar doordat er aan varkens zeker geen gebrek is, is een prijsverhoging op korte termijn ook niet waarschijnlijk.

Slachterijen ondanks corona volop in bedrijf

Slachterijen hebben voor kerst bewezen dat zelfs met de coronabeperkingen nog volop geslacht kan worden. Ook deze maand zijn er weer de nodige zaterdagslachtingen aangevraagd bij de keuringsinstanties. Als dat hoge tempo wordt voortgezet, ruimt dat de prop in het varkensaanbod op. En als dat gebeurt, komt er ook weer ruimte voor prijsbeweging.

Prognose: maximaal prijshoudend.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.