Varkensoverschot wordt meer grensoverschrijdend

10-11-2020 | |
Foto: Ruud Ploeg
IMG_plo403388-016

De prop van slachtrijpe varkens breidt uit over heel Noordwest-Europa.

De verstopping bij de varkensafzet is verreweg het grootst in Duitsland, maar treft ook Nederland en meer recent, Denemarken. Corona is de boosdoener in Denemarken. Er is gebrek aan slachterijpersoneel en China weert keer op keer Deens vlees uit angst voor het virus. Een overzicht, op basis van data van de Deense belangenbehartiger Danskesvineproducenter:

  • de slachterij van Danish Crown in Horssens kan sinds 5 november niet naar China exporteren. Van 30 augustus tot 20 september was dat ook het geval;
  • de slachterij van Danish Crown in Sæby kan sinds 7 september niet naar China exporteren;
  • de China-export van Danish Crown Ringsted ligt sinds 29 juli stil.
  • op 20 oktober was sprake van corona bij de Deense Tönnies-dochter Tican. Dit bedrijf kan ook niet meer China exporteren.

De situatie op de Deense varkensmarkt is als gevolg de coronaproblemen zodoende verder verslechterd. Sinds eind vorige maand neemt Tican geen varkens af van nieuwe leveranciers. Ook wil het bedrijf zo’n 25 extra medewerkers aannemen om het overschot aan varkens weg te werken. De Deense marktleider Danish Crown maakte afgelopen week bekend dat het bedrijf genoodzaakt is 250.000 varkens door te schuiven voor de slacht. Personeel vinden lijkt daarentegen in Denemarken niet de grootste zorg voor de slachterijen. Danish Crown zoekt 375 mensen, voor werk in drie van hun slachterijen. In totaal hebben 800 mensen gesolliciteerd, laat het bedrijf aan Deense media weten.

Minder varkens aan de haak

Uit de cijfers blijkt dat het aantal varkens dat in Denemarken aan de haak komt sinds september achter blijft bij voorgaande jaren.

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.