Varkenspest springt over naar andere eilanden Azië

In zowel Indonesië als op de Filipijnen heeft Afrikaanse varkenspest (AVP) een flinke sprong gemaakt naar andere eilanden van de archipels.

In beide landen is het virus meer dan 1.000 kilometer verderop opgedoken. Op de Filipijnen werd het virus ook vastgesteld in varkens op het eiland Mindanao, het zuidelijke grote eiland van de archipel.

Een melding van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) bevestigt de dood van duizend dieren bij de stad Don Marcelino in de provincie Davao Occidental; dit is hemelsbreed meer dan 1.000 kilometer zuidelijker dan bekende eerdere uitbraken op het noordelijke eiland Luzon.

Inmiddels berichten lokale media ook dat het virus in nog twee provincies op Mindanao is vastgesteld. Op Luzon (waar ook de hoofdstad Manilla ligt) is het virus al sinds eind juli 2019 actief.

Afrikaanse varkenspest ook op Bali

Ook in Indonesië maakte het virus een flinke sprong. Was het tot nu toe alleen bekend in de provincie Noord-Sumatra, sinds vorige week melden Indonesische media ook dat AVP is bevestigd op Bali. Dat is meer dan 2.000 kilometer verwijderd van de andere Indonesische uitbraken – en ook meer dan 1.000 kilometer van de uitbraken op Oost-Timor.

Volgens de Balinese landbouw- en voedselveiligheidsdienst zouden er 888 dode varkens geteld zijn in zes van de negen regio’s op Bali.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.