Varkensprijs blijft hangen

02-11 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

De varkensmarkt bevindt zich in een stabiele fase. De grote prijsdruk waarvoor de noteringen vorige week moesten buigen is weg. Meer dan onveranderde prijzen zit er echter niet in.

Varkens zijn er voldoende. Slachterijen nemen nog niet alle aangeboden dieren op, al is het aantal dat boven de markt hangt volgens handelaren wel minder groot dan vorige week. Daarbij is de groei door het gunstige weer en de technische vooruitgang ook erg goed. Daardoor komen varkens gemakkelijk wat zwaarder aan de haak. Ook dat vergroot het aanbod op de vleesmarkt en haalt de druk zeker niet omlaag.

Extra slachten met oog op kerst

Een aantal slachterijen slacht deze weken ook weer op zaterdag om de druk op de varkensmarkt voor kerst te verlichten in een tijd dat de vleesmarkt het ook kan dragen. Handelaren putten daar hoop uit dat dit verlichting brengt aan de aanbodkant.

Ook wordt gezegd dat het varkensaanbod in Duitsland nog verder terug loopt. Als dat gebeurt, dan wordt dat ook merkbaar in de prijs in Nederland, zo verwachten handelaren. Door de hoge energiekosten en het risico op afwaardering bij een besmetting met Afrikaanse varkenspest (AVP) zouden slachterijen lage voorraden aanhouden. En bij een beperkte vleesvoorraad leiden veranderingen in het aanbod sneller tot prijswijzigingen.

Lees ook: Rabobank: druk op varkensmarkt blijft

Geen verminderd aanbod in Duitsland

Vooralsnog reppen Duitse slachterijen niet over een verminderd aanbod. Ze hebben zelfs nog weerstand tegen het huidige prijspeil. Dat komt alleen bij Vion in de prijs tot uitdrukking. De Duitse tak van de slachterij hanteert vanaf donderdag 3 november een Hauspreis van € 1,85 per kilo geslacht gewicht. Tönnies hanteert voor vrije varkens wel de geldende Duitse varkensprijs en noteert net als de VEZG € 1,90 per kilo geslacht gewicht.

Afzet aan China

De druk in Duitsland is groter dan in Nederland door het gebrek aan alternatieven. Waar Duitse slachterijen door de AVP-status hun vlees in Europa moeten slijten, kunnen Nederlandse slachterijen met vlees naar Azië. Van die route wordt ook gebruik gemaakt.

Verschillende aanbieders hebben recent vlees naar China verscheept en hopen op vervolgorders. Het zijn niet de dure delen, maar vooral vlees in de been van het voorstuk van het varken vindt zijn weg richting Azië. Grotere delen zijn makkelijk in te vriezen. Ook scheelt dat hier het arbeidsintensieve deel van het proces: het uitbenen. Zo kunnen slachterijen meer snelheid maken bij het verwerken.

Hoop op voortzetting export naar China

Elke kilo vlees die in Azië wordt afgezet, geeft verlichting op de Europese vleesmarkt. Daardoor hopen aanbieders op voortzetting van de exportorders. Hoewel China geen inzicht geeft in de behoefte aan importvlees, vermoeden Nederlandse exporteurs op basis van de nog altijd stijgende noteringen voor inlandse varkens in China dat er wel ruimte is voor importvlees.

Of de huidige ongewijzigde prijs in Nederland de opmaat is naar een prijsverhoging in de aanloop naar kerst is nog lastig te voorspellen. Doorgaans komt de opleving door de kerstinkopen rond week 46 á 47. Dus wat dat betreft zijn er mogelijkheden. Aan de andere kant is het volgens slachterijen in een aantal afzetlanden, als Engeland en Polen, nog te rustig. Voor dit moment lijkt een prijshoudende koers het hoogst haalbare.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer