Varkensprijs blijft stabiel, stemming verbetert

29-07-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De varkensmarkt lijkt zijn stabiele koers te verstevigen. Vorige week was de kans op een prijsverlaging bijna net zo groot als voortzetting van het stabiele prijsniveau; deze week is er minder spanning in de markt.

Zowel de DCA Beursprijs als de slachterijen houden hun noteringen ongewijzigd. De Beursprijs blijft staan op € 1,33, Van Rooi Meat op € 1,27, Compaxo op € 1,26 en Vion op € 1,47 (€ 1,349 ex btw) per kilo geslacht gewicht.

Weersvooruitzichten zorgen voor meer vraag

Slachterijen geven aan dat de verkoop van varkensvlees beter loopt. De prijsconcessies die ze afgelopen weken moesten doen op de hammen zijn er nu weer af. De afzet van bacon gaat ook soepeler, al is het daar vooral volumematig: de prijs van middels stijgt nog niet. Ook de goede weersvooruitzichten zorgen voor positief nieuws. Slachterijen zien grotere bestellingen binnen komen vanuit de retail, die verwacht dat er meer gebarbecued gaat worden.

In Nederland betekent dat een impuls in de vraag naar Beter Leven-varkens. In dat segment is van een prop in het aanbod geen sprake. Vraag en aanbod zijn er goed in evenwicht.

Duitse varkensprijs blijft gelijk

Ook de Duitse varkensprijs blijft staan op het niveau waar deze zich al 4 weken begeeft: € 1,47 per kilo. Handelaren die veel varkens in Duitsland leveren, worden daar nog geen dieren kwijt. De verwachting is dat dit op korte termijn wel weer gaat gebeuren.

De proefslachtingen in de Tönniesvestiging Rheda van de afgelopen tijd zorgden er volgens varkenshoudersvakbond ISN voor dat het overschot niet verder opliep, maar het bracht ook nog geen verlichting. De vakbond hoopt dat dit komende dagen verandert. Tönnies, dat was gesloten vanwege de uitbraak van het coronavirus, gaat in twee ploegen slachten op ongeveer driekwart van de capaciteit.

Vrees voor extra concurrentie als Tönnies opschaalt

Nederlandse slachterijen vreesden de extra concurrentie op de vleesmarkt als Tönnies weer zou opschalen. Ze zeggen het nu in de verkoop niet te merken. Duitsland heeft een grote retailmarkt waar de verkoop goed draait met de extra vraag naar barbecuevlees.

Ook in Nederland is het overschot nog niet verdwenen. Handelaren stellen dat ze partijen leveren aan Polen, Spanjaarden en Italianen voor ‘prijzen die eigenlijk niet kunnen’. Ze zien echter de levende export als enige mogelijkheid om door de prop in het aanbod heen te komen, ‘aders lopen we over zes weken nog steeds achter’. En het alternatief is ook niet aanlokkelijk: als je varkens van 113 kilo in Nederland levert, gaat de prijs door fikse kortingen ook flink omlaag.

Prognose: stabiele prijs.

Bekijk meer varkensprijzen via Foodagribusiness.nl/markt

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer