Varkensprijs China stijgt, bestellingen blijven nog uit

18-11 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De Chinese varkensprijs klimt weer uit het dal.

Tussen week 40 en 45 van dit jaar is de varkensnotering van het Chinese ministerie van Landbouw met bijna 50% gestegen: van 11,54 naar 17,10 yuan per kilo levend gewicht. Omgerekend komt dat neer op een stijging van € 0,80 per kilo.

Volgens de meest recente publicatie van het Chinese landbouwministerie bedraagt de varkensprijs € 2,355 per kilo levend gewicht. Dat is nog altijd bijna € 1,50 lager dan vorig jaar om deze tijd, maar al wel een stuk beter dan het was. Op het dieptepunt in week 40 dit jaar bedroeg de varkensprijs omgerekend € 1,549 per kilo.

Prijs vorig jaar onder kostprijsniveau

Door een aantrekkende inlandse productie, nadat ook gelten uit de mesterij waren ingezet als fokzeug en grootschalige importen van varkensvlees, kwam de Chinese varkensprijs in de loop van vorig jaar in verval. De prijs dook onder het kostprijsniveau, dat in China door de grote transportafstanden en minder optimale technische resultaten hoger is dan hier. Het herstel van de varkensvleesproductie na het gat dat door Afrikaanse varkenspest was geslagen, leek hierdoor weer in te storten omdat varkensbedrijven dreigden om te vallen. Nadat China eerst de vleesimporten drastisch verminderde, vermoeden Europese vleesexporteurs dat China met verder overheidsingrijpen de prijsdaling heeft gepareerd.

Druk op Europese vleesmarkt

Met de grote druk op de Europese vleesmarkt wordt er naarstig gehoopt op herstel van de export naar China. Die lijkt er ondanks de gestegen inlandse prijzen nog niet direct in te zitten. Nederlandse exporteurs merken namelijk nog niets van extra vraag. Zij wijten dat aan de grote voorraden die zijn aangelegd in China. Die worden nu eerst aangesproken. Pas als daar krimp is gekomen, verwachten ze weer ruimte voor herstel.

Chinees nieuwjaar

De hoop dat dit nog loskomt vóór het Chinese nieuwjaar, een moment waar levendige handel aan vooraf gaat omdat het feest een piek in de vleesconsumptie veroorzaakt, lijkt ijdel. Het nieuwjaarsfeest start dit jaar op 1 februari. Om goederen voordien nog op de plaats van bestemming te krijgen, zouden die orders nu in de boeken geschreven moeten worden.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper RedacteurBeheer