Varkensprijs daalt 8 cent

Vion stelt zijn vleesvarkensnotering deze week 8 cent naar beneden bij.

Na een rally van bijna twee maanden vlak op € 1,47 genoteerd te hebben, komt de varkensprijs van Vion daarmee op € 1,39 per kilo (€ 1,275 ex btw). Het is de druk op de Europese vleesmarkt die deze daling veroorzaakt. Die zat al vol met vlees uit België en Duitsland. Maar nu ook Danish Crown de toegang tot de Chinese markt is ontzegd, wordt de druk op de markt dicht bij huis nog groter. Met name in Oost-Europa vindt een slag plaats om vlees in de been te kunnen leveren.

Concurrentie uit Amerika

Daarbij kan Azië het volume wel hebben. China neemt dan ook heel loyaal varkensvlees op, maar wel tegen veel lagere prijzen dan voorheen. Dat komt vooral door concurrentie uit Amerika, waar de productie hoog en de varkensprijs laag is. Europese aanbieders sluiten prijstechnisch veel minder goed aan op de Chinese markt dan de Amerikanen.

Nu Vion het mes in de varkensprijs heeft gezet, zullen ook andere slachterijen hun noteringen naar verwachting verlagen. De samenstellers van de DCA Beursprijs wilden niet zelf de voorzet geven voor een prijsdaling, maar verwachtten die wel. Ze stelden de notering vrijdag ‘onder voorbehoud’ vast op een onveranderde € 1,34 per kilo geslacht gewicht. Woensdag 11 november om 20.00 uur wordt de verwachtingsprijs definitief vastgesteld.

Prognose: prijsdaling.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.