Varkensprijs daalt door wegvallen China-export

Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

Het is kommer en kwel op de Europese vleesmarkt, zo berichten slachterijen.

De prijsdruk in de onderhandeling voor de juli-contracten is zover opgelopen dat het lucratiever is om vlees binnen Europa af te zetten. Als het al lukt om afzet te krijgen, want er is ook weinig kooplust in China momenteel. Maar als de grote aanjager van de markt wegvalt en alle grote exporteurs hun koers ineens verleggen, verplaatst de prijsdruk zich ook naar de Europese markt.

Gevolgen

Hoewel de vleesmarkt en de varkensmarkt twee losse markten zijn met hun eigen dynamiek, heeft het ene toch gevolgen voor het ander. De varkensnoteringen van de slachterijen in ons land dalen deze week eensgezind met 3 cent. Dat brengt Compaxo en Van Rooi Meat op € 1,49 per kilo, Pali Group op € 1,50 en Vion op € 1,71 per kilo geslacht gewicht (€ 1,569 exclusief btw).

Duitse varkensmarkt

De druk vanuit de vleesmarkt is volgens slachterijen veel groter dan de min 3 die deze week de maat is bij de Nederlandse varkensnoteringen. Dat is terug te zien op de Duitse varkensmarkt. Daar duikt de varkensprijs hard omlaag. Waar de verwachting was dat de VEZG zou verlagen tot het niveau dat de slachterijen de afgelopen weken aanhielden, € 1,54 per kilo geslacht gewicht, daalde de Vereinigungspreis veel verder. Maar liefst 9 cent dook de notering omlaag en komt daarmee op € 1,48 per kilo geslacht gewicht. Daarmee vindt die ook direct weer een prijsniveau waaraan zich ook de grote slachterijen kunnen conformeren.

Opbouwen

Met de grote sprong proberen de Duitsers in een keer een niveau neer te zetten van waar weer opgebouwd kan worden. Maar in dalen met grote mutaties schuilt het gevaar dat het kopers de indruk geeft dat er nog meer af kan.

Grotere prijsdaling

Het zal voor de Nederlandse varkensmarkt in ieder geval betekenen dat er na de 3 cent van deze week, geheid volgende week een grotere prijsdaling volgt. Daarbij heeft de DCA Beursprijs de grootste stap te nemen, omdat die deze week nog steeg en deze week onveranderd uit kwam. Maar ook de slachterijen zullen hun basisprijzen volgende week naar verwachting verder verlagen. Al blijven ze nog steeds positief over de perspectieven. Ze verwachten dat de vraag uit China binnen afzienbare tijd toch weer toeneemt en als het aanbod van varkens dan afneemt, behoort prijsstijging verderop in de zomer nog best tot de mogelijkheden.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper RedacteurBeheer