Varkensprijs daalt en kortingen lopen op

08-07-2020 | |
Varkenspoten klaarmaken voor transport. De exportban van China heeft grote invloed op de Nederlandse varkensmarkt. - Foto: Bert Jansen
Varkenspoten klaarmaken voor transport. De exportban van China heeft grote invloed op de Nederlandse varkensmarkt. - Foto: Bert Jansen

Bijproducten als kop, oren en poten, maar ook vlees in het bot: bijna een derde van het varken ging op export naar China. Als dat ineens niet meer kan, heb je een grote uitdaging.

De exportban van China heeft daardoor grote impact op de Nederlandse varkensmarkt. Het zorgde vorige week prijsmatig voor een aardverschuiving. Na de val van de noteringen met 14 cent vorige week, voelt de verlaging met 3 cent deze week als een meevaller. Er waren marktpartijen die op een veel grotere stap terug hadden gerekend. DCA stelde daarop zijn verwachtingsprijs voor deze week 19 cent lager vast op € 1,33, een correctie van 14 cent voor vorige week en 5 cent voor deze week.

Slachterijen breken vrije val varkensprijs

Daar blijven de slachterijnoteringen dus onder. Vion verlaagde inclusief btw met 4 cent naar € 1,47 per kilo en Van Rooi Meat en Compaxo verlaagden exclusief btw met 3 cent naar respectievelijk € 1,27 en € 1,26. De slachterijen breken daarmee de vrije val waarin de varkensprijs was beland.

En waar in Nederland vorige week de bijl hard neer kwam, is dat deze week in Duitsland het geval. De Duitse noteringen gleden 13 cent omlaag naar een niveau van € 1,47 per kilo. Waar in ons land de prijs in 2 weken met € 0,17 is gedaald, is dat in Duitsland dus 2 cent meer.

China snel overtuigen van opheffen exportban

Handelaren voorzien de komende weken nog geen verlichting. Als de slachtplannen nog verder omlaag bijgesteld worden vanwege de zomervakantie, lopen de overschotten nog sneller op. Er wordt naarstig verlangd naar herstart van Tönnies, zodat varkens met Duitse bestemming ook weer daar worden geslacht en heropening van de Chinese grens voor Nederlands product.

Slachterijen hopen met de inzet van camerabeelden Chinese afnemers te overtuigen dat Europese slachterijen er alles aan doen om vlees veilig te produceren en hopen op snelle hervatting van de export.

Varkenshouder krijgt korting op korting

Het kan varkenshouders niet snel genoeg gaan, want door het stuwmeer aan varkens en uitgestelde leveringen krijgen zij korting op korting. Vooral bij koppels met beren daalt niet alleen de prijs, maar loopt ook de korting flink op. Handelaren becijferen dat varkenshouders bij dergelijke koppels gemiddeld al snel € 70 per afgeleverd varken toeleggen.

Prognose: prijsdruk.

Bekijk het verloop van de varkensprijzen via Foodagribusiness.nl/markt

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer