Doorgaan naar artikel

Varkensprijs daalt, in Duitsland nog niet

Het aanbod aan slachtrijpe varkens is klein in Europa. - Foto: Jan Willem Schouten premium

Aanvoer van varkens bij een slachterij. Het aanbod aan slachtrijpe varkens is klein in Europa. - Foto: Jan Willem Schouten

Het aanbod aan slachtrijpe varkens is in heel Europa klein. In landen als Spanje, Italië, maar ook Midden- en Oost-Europa speelt naast een beperkt aanbod in aantallen, ook tegenvallende groei door de extreme hitte mee.

Daarvan is in Nederland geen sprake; de weersomstandigheden zijn de laatste weken uitstekend voor goede condities in varkensstallen. Het is hier vooral het beperkte biggenaanbod in het vroege voorjaar dat nu doorwerkt in een dip in het aanbod aan slachtrijpe dieren. Het aantal slachtingen ligt de laatste weken net op of zelfs onder de 250.000 per week. Dat is historisch laag.

Geen voorraden aanleggen met risico op prijsval

Dat krappe aanbod zorgde voor stuwing van de prijs. Maar het aanbod en de gewichten beginnen volgens slachterijen wat op te lopen. En ook handelaren merken dat slachterijen niet meer zo hard trekken aan de varkens als ze een paar weken geleden deden. De haast is er wat af, nu ook slachterijen een deel van hun personeel missen vanwege vakanties. En doordat verwerkende bedrijven met hetzelfde zitten, is de vraag ook wat minder in deze tijd van het jaar.

Wat nog meer speelt is de strategie, want slachterijen willen wel alles dat nu van de band rolt ook op de versmarkt verkopen. Desnoods voor minder, want invriezen is nu geen optie. De kans op prijsval is levensgroot en dan moeten ze flink afschrijven op voorraden die ze nu aanleggen. Dat alles maakt dat de kooplust net wat minder is en dat slachterijen kleinere bedragen bieden voor varkens die ze inkopen.

Duitse prijzen blijven onveranderd

Vion was de eerste die een lager getal op het bord zette: met € 2,54 een daling van € 0,04 inclusief btw ten opzichte van vorige week. Van Rooi Meat verlaagt zijn notering ook met € 0,04 per kilo, maar dan exclusief btw. Dat brengt die notering op € 2,23 per kilo geslacht gewicht. Compaxo tikt nog wat meer af door van € 2,27 naar € 2,21 per kilo te zakken.

De daling van de Nederlandse noteringen komt niet uit Duitsland. De Duitse noteringen blijven deze week nog wel fier overeind: € 2,50 per kilo, onveranderd bij zowel de Vereinigungspreis als de slachterijnoteringen. Daar waar de Duitse slachterijen bij de zeugen zware druk zetten, doen ze dat bij de varkens nog niet.

Het is wel iets waar ingewijden voor volgende week rekening mee houden. Deze laatste week van de maand worden de prijsafspraken voor de maand augustus met de retail beklonken. Slachterijen zouden in hun eigen marges snijden als ze nu de prijs verlagen en hun kopers meteen voor de komende vier weken een lagere prijs bedingen. Volgende week is die rem er echter niet meer. Dus het prijsspel op de varkensmarkt verloopt dan mogelijk scherper.

Wel lagere prijzen, geen instorting markt

Sommige slachterijen volgen met een wat grotere verlaging de strategie dat er dan geen glijdende schaal ontstaat. Handelaren verwachten echter dat het niet bij één verlaging blijft, maar dat de varkensprijs ook de komende weken nog wat daalt. Maar de verwachting is niet dat klap op klap blijft komen en de markt instort. Daarvoor is en blijft het aanbod van slachtrijpe dieren eenvoudigweg te beperkt.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jacco Keuper

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin