Varkensprijs Duitsland nu ook omlaag

De toonaangevende Duitse noteringen verlagen met 8 cent en komen op € 1,19 per kilo geslacht gewicht.

De varkensmarkt heeft het al weken moeilijk. Maar ondanks alle tegenslagen werd aan de prijs niet getornd. Zeker niet in Duitsland! Want Duitsers zijn rechtdoorzee en bovendien is de discussie over de varkensmarkt politiek geladen. De uitbraak van AVP werd daar gevolgd door een eenmalig fors ingrijpen in de varkensprijs en daarmee basta.

Zware concurrentie op Europese vleesmarkt

Tot deze week. Want door de zware concurrentie op de Europese vleesmarkt gingen vorige week in verschillende landen de varkensnoteringen omlaag, waarna nu ook de Duitse varkensmarkt tot een verlaging komt. 8 cent gaat er van de prijs af, wat de toonaangevende Duitse noteringen op € 1,19 per kilo geslacht gewicht brengt.

Adempauze in Nederland

In ons land is er een adempauze. De noteringen die vorige week opvallend verschillend uitpakten, kruipen weer wat naar elkaar toe. DCA, die vorige week het initiatief bij de slachterijen legde door slechts voorlopig te noteren, had achteraf wellicht liever een kleine verlaging op het bord gehad. Om slachterijen niet de vrije hand te geven, kwam de notering uit met een beperkte daling van 2 cent naar € 1,25 per kilo.

Maar om de rust in de markt te brengen zette Vion afgelopen maandag geen daling, maar een onveranderde notering op het bord. De Vion-prijs bleef op € 1,39 (€ 1,275 ex btw) per kilo geslacht gewicht. Compaxo en Pali Groep hadden vorige week 3 cent meer afgetikt, dus die kwamen met € 1,16 en € 1,18 per kilo ook niet van hun honk af. Alleen Van Rooi Meat, die vorige week met 5 cent de kleinste daling gaf, doet er deze week opnieuw 3 cent af. Dat brengt de notering op € 1,19 per kilo.

Varkensmarkt loopt stroef

Het verlagen van de varkensprijs komt niet uit weelde. Ook deze week merken varkenshandelaren dat de markt stroef loopt. Al merken sommige dat de gewichten beginnen terug te lopen, waar anderen nog steeds veel moeite kost om plek te vinden voor de dieren en varkens overhouden. De prijsverlaging in Duitsland wordt met argusogen bekeken, omdat de ene verlaging de ander in de hand kan werken.

Slachterijen zijn iets minder bevreesd en tonen begrip voor de stap. Het is een must voor hun Duitse collega’s om het hoofd boven water te houden. En als dan uit twee kwaden gekozen moet worden, is dit een betere optie dan de reflex om minder te gaan slachten als de kosten en baten totaal uit de pas lopen. Dit geeft de tijd om de zoektocht naar capaciteitsvergroting in de snijzalen mogelijk te maken.

Daardoor kunnen Duitse slachterijen hun producten in een hoger segment verkopen dan de markt van ‘vlees in het been’, die doodgeconcurreerd wordt. Het hoeft daarmee niet te betekenen dat de Europese varkensmarkt in een draaikolk omlaag is gekomen.

Prognose: maximaal prijshoudend.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.