Varkensprijs gaat pas bewegen als aanbod daalt

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

In het begin van het nieuwe jaar vallen de overschotten op de varkensmarkt mee en geeft de export naar China een goed alternatief voor de volle Europese vleesmarkt. Maar er is meer nodig om de varkensprijs echt in beweging te krijgen.

De varkensmarkt tobt al maanden met de druk die is ontstaan door de beperkingen van de coronamaatregelen. Exportmarkten verdwenen, de afzet naar horeca en foodservice droogde op en de slachtcapaciteit werd gehinderd door coronabesmettingen onder slachterijpersoneel. Met name in Duitsland zijn daardoor de wachtrijen voor de slachterijen flink gegroeid. Zeker toen de Afrikaanse varkenspest daar nog overheen kwam.

Grote druk op Europese varkensmarkt

Het geeft grote druk op de Europese varkensmarkt. En waar in andere jaren in aanloop naar kerst de prijzen stegen door opleving van de markt, gebeurde in 2020 juist het omgekeerde. Tussen week 44 en 47 ging de varkensprijs omlaag, om daarna bewegingsloos het jaar uit te glijden.

Hoog aantal slachtingen in december

In december hielden marktpartijen hun hart vast voor de weken waar we nu in zitten. In de korte werkweken rond de feestdagen ligt het internationale transport stil doordat chauffeurs de feestdagen thuis willen doorbrengen. Datzelfde geldt voor slachterijpersoneel, dat bij terugkomst van het thuisland ook nog eens in quarantaine moet. Het overschot op de varkensmarkt zou flink toenemen, zo was de verwachting. Dat blijkt achteraf mee te vallen. Ondanks de beperkende maatregelen lag het aantal slachtingen in december hoog. Op de top in week 50 gingen bijna 346.000 varkens aan de haak. Ook in de feestweken bleef het aantal slachtingen toch boven 200.000 stuks; circa 60% van de normale capaciteit.

Januari is doorgaans geen topmaand op de varkensmarkt. Na de feestdagen worden eerst de restjes opgemaakt en nemen de bestedingen af. Aan de andere kant is het varkensaanbod er wel. Daardoor zijn de verwachtingen niet hoog. Zeker dit jaar niet.

Varkensprop valt mee

En juist dát geeft ruimte voor verbetering van de stemming op de varkensmarkt nu. Want de varkensprop valt mee. Als nog een aantal weken vlot wordt doorgeslacht, is het overschot weggewerkt, zo is de verwachting. En daarbij zijn Nederlandse slachterijen niet alleen afhankelijk van de volle Europese markt, maar ze kunnen ook profiteren van de uitvoer naar Azië. Een goederenstroom die Nederlandse slachterijen dankbaar benutten.

Het was vorige week voor Van Rooi Meat aanleiding een positief signaal af te geven. De slachterij verhoogde vorige week zijn varkensprijs met 2 cent naar € 1,15 per kilo. Een van die 2 centen kan als correctie gezien worden omdat Van Rooi net voor kerst een cent harder verlaagde dan andere slachterijen hadden gedaan. De andere cent is een plus.

Het zette DCA aan zijn Beursprijs 2.0 ook van een bescheiden plusje te voorzien. De notering stijgt deze week van € 1,20 naar € 1,21 per kilo geslacht gewicht.

Vion volgt deze stap echter niet. Het vleesconcern houdt zijn vleesvarkensnotering deze week onveranderd op € 1,32 per kilo geslacht gewicht. Exclusief btw komt dat neer op € 1,211 per kilo. Andere slachterijen hebben hierdoor meer keuzevrijheid als zij woensdag hun koers bepalen, dan wanneer Vion ook een stap omhoog had gemaakt. De kans is groot dat het nu bij een signaal blijft en dat de markt nog een aantal weken zijn stabiele koers voortzet. Er lijkt concretere afname van het varkensaanbod nodig om de varkensprijs echt in beweging te krijgen.

Prognose: stabiele prijs.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.