Varkensprijs in bijna heel Europa stabiel

Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

De varkensmarkt blijft recht op en neer gaan.

De DCA Beursprijs staat voor de vierde week op rij op € 1,54 per kilo geslacht gewicht en ook de basisprijs van Vion komt deze week niet van zijn plaats. Deze blijft staan op € 1,67 per kilo geslacht gewicht, wat overeenkomt met € 1,532 exclusief btw. Maar waar de basisprijs gelijk blijft, kan er onder tafel wel wat gebeuren om trouwe leveranciers te belonen. Waar het vleesconcern de afgelopen weken € 0,01 weektoeslag betaalde, steeg dit getal afgelopen week naar € 0,02 per kilo.

Duitse varkensmarkt

Ook op de Duitse varkensmarkt handhaaft zich het vlakke beeld. Het aanbod is daar niet overdreven groot, maar door het uitvallen van slachtdagen is ook dat al snel voldoende om in de vraag te voorzien. Varkensbeurs Teleporc moest het centje winst van vorige week weer inleveren. De gemiddelde veilingprijs van dinsdag 6 april kwam uit op € 1,54 per kilo. Wat daarbij opviel, was het selectieve koopgedrag van slachterijen. Van de zestien aangeboden koppels lieten ze er zes links liggen. Er werd niet of hooguit één keer voor de vorm op geboden, terwijl andere koppels wel in zes of zeven stappen naar op of rond € 1,54 kwamen. Dus het gebrek aan varkens is lang niet meer zo groot als een aantal weken geleden toen bij elke partij de biedingen tegen elkaar opvlogen. Evenzogoed blijft een mooie koppel vrije varkens ook niet staan. Dat versterkt het beeld van de vlakke markt, die overigens ook elders in Europa te zien is.

Europese varkensprijsvergelijking

Naast de Duitse prijs die in de Europese varkensprijsvergelijking van ISN deze week stand houdt op gemiddeld € 1,45 per kilo, blijft ook in Nederland (€ 1,50) en Denemarken (€ 1,60) de prijs staan. Maar ook lijstaanvoerder Spanje maakt een pas op de plaats, dan wel op € 1,92 per kilo. Alleen Frankrijk weet nog een cent bij te boeken en komt op gemiddeld € 1,54 per kilo.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.