Varkensprijs in de VS schiet door het dak

10-08 | |
Varkensprijs in de VS schiet door het dak
Foto: ANP

De varkensprijs in de Verenigde Staten blijft maar stijgen.

Volgens de prijsvergelijking van Europese Commissie brengen varkens in de VS eind juli € 273,91 per 100 kilo karkasgewicht op. In de Europese Unie zit de gemiddelde opbrengstprijs dan op € 197,27 per 100 kilo, dat is € 76,64 minder dan in de VS.

Historisch hoog

De opbrengstprijs van varkens in de Verenigde Staten is historisch hoog. Volgens analisten profiteert de Amerikaanse varkensmarkt van de sterke, binnenlandse vraag. Vleesverwerkers zijn ‘op jacht naar varkens’, schrijven ze in hun commentaren. De verwerkers moeten nu geld bijleggen bij hun handel. Dat is in de zomermaanden echter niet uitzonderlijk, volgens marktkenners. Als het najaar begint, stijgt het varkensaanbod gewoonlijk en komen de dieren ook zwaarder aan de haak. Dan zakt de prijs vanzelf en groeit tegelijk de varkensvleesexport weer. Dan gaan de verwerkers vanzelf weer zwarte cijfers schrijven. De export bleef dit jaar vooralsnog flink achter. De eerste helft van dit jaar exporteerden Amerikaanse verwerkers 1,06 miljoen ton varkensvlees, 19% minder dan de eerste zes maanden van 2021.

Volatiele markt

Ondanks de hoge prijzen is de Amerikaanse varkensmarkt ook wispelturiger dan ooit. Ruim twee jaar geleden werden noodgedwongen miljoenen varkens geëuthanaseerd omdat door corona de slachtcapaciteit tijdelijk tot 65% zakte. Op de vrije markt brachten varkens in mei 2020 circa € 65 per dier op. Later dat jaar trok de Amerikaanse varkensprijs flink aan en een jaar geleden zat de opbrengstprijs in de VS op € 187,69 per 100 kilo karkasgewicht. In de tweede helft van 2021 kwam er flink druk op Amerikaanse varkensprijs, maar sinds begin dit jaar is de weg omhoog heel overtuigend gevonden.

Aanhoudend hoge opbrengstprijs

De Amerikaanse analisten voorzien gemiddeld blijvend hoge varkensprijs voor 2023. Reden is dat in zowel Europa, de Verenigde Staten als China de varkensstapel krimpt en dus het aanbod krap blijft. De analisten achten het denkbaar dat de notering op de varkenstermijnmarkt in de zomer van 2023 een recordhoogte bereikt.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur


Beheer