Varkensprijs in heel Europa onder druk

11-11-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De varkensmarkt staat in heel Europa onder druk. In verschillende Europese lidstaten daalt de varkensprijs, zo blijkt uit de varkensprijsvergelijking van de Duitse varkenshoudersvakbond ISN.

Zo levert de Deense gecorrigeerde varkensprijs deze week 6,8 cent in. Daarmee komt een eind aan een acht weken durende stabiele prijsrally en duikt de koers onder de € 1,50. De notering komt op € 1,463 per kilo. Oorzaak van de prijsdaling is het staken van de export van varkensvlees naar China. Zowel bij Danish Crown, als bij de Deense Tönnies-dochter Tican ligt de export naar Azië stil.

De grootste prijsdaling werd echter opgetekend in Oostenrijk. Daar kelderde de gemiddelde varkensprijs bijna een dubbeltje, van € 1,417 naar € 1,325 per kilo. Een nationale feestdag op 26 oktober zorgde voor extra uitval van slachtcapaciteit en daarmee voor extra aanboddruk.

Zuid-Europa wordt overspoeld door groot aanbod voor weinig uit het Noorden. In Italië keldert de prijs door de aanvoer van goedkope hammen uit Duitsland. Maar ook in Spanje en Frankrijk dalen de noteringen al enkele weken, ondanks dat die landen volop met vlees naar China kunnen.

Alleen de noteringen in Duitsland, Ierland en Nederland komen in de prijsvergelijking onveranderd uit voor deze week. De Duitse rekenmeesters hebben zich daarbij voor een belangrijk deel gebaseerd op de koers van de DCA Beursprijs. Die is vrijdag echter onder voorbehoud vastgesteld en de kans is groot dat die woensdagavond herzien wordt. Dan krijgt ook Nederland met terugwerkende kracht een min in de vergelijking.

Hoofd koel houden

ISN drukt slachterijen op het hart het hoofd koel te houden. De dalende lijn in omringende landen moet volgens hen niet tot extra onrust leiden. Daar lijkt gehoor aan gegeven, want de Duitse Vereinigungspreis blijft ook deze week onveranderd op € 1,27 per kilo.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper RedacteurBeheer

3/3 artikelen over | Registreer voor meer artikelen