Varkensprijs kabbelt onveranderd voort

Foto: Canva
IMG_varkensweb0401

Het jaar 2021 start op de varkensmarkt met stabiele prijzen. Vion begint het jaar met een basisprijs van € 1,32 (€ 1,211 ex btw) per kilo.

Dat is hetzelfde niveau als in de zes voorgaande weken. Ook DCA Beursprijs 2.0 maakt een pas op de plaats op € 1,20 per kilo geslacht gewicht.

Na de feestdagen volgt traditioneel een wat luwere periode. De vleesverwerkende industrie moet weer opstarten en ook de vraag op de vleesmarkt is anders dan de afgelopen weken. De franje gaat ervan af en het eetpatroon komt weer in normale doen. Op de vleesmarkt gaan daardoor de prijzen van de nekken en vooral de varkenshazen omlaag. De overige onderdelen zijn prijshoudend.

Daarnaast hebben slachterijen de afgelopen weken op een lager pitje gedraaid. Waar het aantal slachtingen in de laatste weken voor de kerst rond de 340.000 per week lag, was dit in de feestweken rond de 230.000. Dat betekent dat een halve weekproductie is doorgeschoven. Dat is minder dan de verwachte weekproductie die slachterijen voor de feestdagen inschatten. Deze extra varkens zullen de komende weken bovenop de reguliere aanvoer worden verwerkt.

Grote stuwmeer aan varkens

Varkenshouders verlangen door het lage niveau van de varkensprijs en de stijgende voerprijs naarstig naar een prijsstijging. Maar met het grote stuwmeer aan varkens in Duitsland, zullen de prijzen eerder onder druk staan dan dat er ruimte is voor prijsstijging. Prijshoudende noteringen lijken de komende weken het hoogst haalbare op de varkensmarkt.

Prognose: maximaal prijshoudend.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.