Varkensprijs kent dit jaar geen januaridip

Hammen drogen. De export van hammen naar Zuid-Europa loopt vlotter dan de afgelopen periode. - Foto: Henk Riswick
Hammen drogen. De export van hammen naar Zuid-Europa loopt vlotter dan de afgelopen periode. - Foto: Henk Riswick

Een kater na de florerende actie op de varkensmarkt voor de feestdagen is de dip die daarop doorgaans begin januari volgt. Dit jaar bleef de piek voor kerst uit, maar is het dal er in deze weken ook niet.

De varkensmarkt kabbelt door op een stabiel niveau. De poging van Van Rooi vorige week om de prijs in beweging te krijgen, blijft bij een signaal. DCA verhoogde zijn Beursprijs wel met een cent naar € 1,21 per kilo geslacht gewicht. Maar nadat Vion een onveranderde € 1,32 per kilo op het bord zette, gaf dat de andere slachterijen de ruimte ook hun noteringen vlak te houden.

Compaxo blijft deze week staan op € 1,13, Pali Group noteert ongewijzigd op € 1,15. Westfort houdt de notering gelijk op € 1,14 is duidelijk groter dan een plusje. Van Rooi Meat stijgt ook niet verder door, maar houdt het bij de € 1,15 die sinds vorige week in de boeken staat.

Ook de Duitse varkensmarkt zet de stabiele koers voort. Zowel VEZG als de grote slachterijen noteren prijshoudend op € 1,19 per kilo geslacht gewicht.

Spanje hoopt op meer vleesafzet in zomer

De verkopen zijn wisselend. Drogerijen hangen weer meer hammen in, in deze tijd van het jaar. De export van hammen naar Zuid-Europa loopt daardoor een stuk vlotter dan die gedaan heeft. Ook de vraag in Spanje wordt als goed beoordeeld, ondanks de gestegen eigen productie. Daar is de verwachting dat het zomervakantieseizoen meer gaat brengen dan afgelopen jaar. In Oost-Europa daarentegen is de vraag nog erg flauw. Voorstukken van het varken, met name in de been, lopen daardoor niet hard.

Varkens buiten concepten lastiger te verwaarden

In Nederland loopt de afzet naar supermarkten onverminderd goed door. Maar varkens die niet in concepten zitten, zijn lastiger te verwaarden doordat de horeca en foodservice Europawijd plat liggen.

De hoop is gevestigd op het dalen van het aanbod. Dat gebeurt, maar het zal naar verwachting nog een aantal weken vergen voordat de prop weggewerkt is. Zo heeft Westfort wel aangevraagde zaterdagen toegewezen gekregen door de keuringsinstanties, maar bijvoorbeeld Van Rooi niet. Handelaren zeggen vooral bij Vion nog met zware varkens te zitten en dat is vaak ook een indicatie voor de achterstand. Zolang de slachtgewichten niet dalen, zijn er nog genoeg varkens.

Prognose: stabiele prijs.

Bekijk alle varkensprijzen via Foodagribusiness.nl/markt

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.