Varkensprijs maakt een sprong

09-02 | |
Slachterijen hopen dat de vraag naar varkensvlees in China aantrekt. - Foto: Bert Jansen
Slachterijen hopen dat de vraag naar varkensvlees in China aantrekt. - Foto: Bert Jansen

De varkensprijs accelereert steeds meer: deze week telt de stijging dubbele cijfers.

In navolging van de plus met € 0,12 inclusief btw van Vion, verhogen Compaxo en Westfort hun noteringen met € 0,11 per kilo exclusief btw. Dat brengt de varkensprijs van Compaxo op € 1,91 per kilo en die van Westfort op € 1,92. Van Rooi Meat verhoogt nog wat harder; die hanteert een basisprijs van € 1,96 en dat is € 0,15 meer dan afgelopen week.

Inkoop gedreven markt

Slachterijen betitelen de markt als ‘inkoop gedreven’; oftewel het beperkte aanbod bepaalt momenteel de prijs. Vooral de Spaanse en Duitse markt zijn daarbij de kartrekkers. In Duitsland maakte de vrije markt vorige week al een spectaculaire stijging van € 0,23 per kilo door.

Dat de officiële notering deze week een grote sprong maakt, komt dan ook niet onverwacht. De Vereinigungspreis stijgt van € 2,08 naar € 2,20 per kilo geslacht gewicht. De grote Duitse slachterijen volgen die stap en zetten hun noteringen ook op dat peil.

Krapper aanbod varkens

De tijd is voorbij dat slachterijen achterover konden leunen en dat de varkens wel gebracht werden tegen elk aannemelijk bod. De varkenshouder is aan zet door het krappe aanbod. Handelaren merken dat slachterijen roepen om varkens en op eieren lopen bij het bepalen van de noteringen. Aan de ene kant willen ze geen varkens missen, dus de varkenshouder goed betalen, maar tegelijk willen ze zich aan de verkoopkant niet uit de markt prijzen.

Daarbij speelt de relatie nu een steeds zwaardere rol in het gunnen van dieren; slachterijen die in de coronatijd leveranciers verder hebben geholpen, hebben nu minder moeite hun aantallen binnen te halen dan kopers die toen strakker in de wedstrijd zaten.

Op wereldmarkt geen prijsstijging

Slachterijen waarschuwen tegelijkertijd dat varkenshouders er niet op moeten rekenen dat de noteringen wekelijks met extreme getallen blijven oplopen. Consumenten moeten varkensvlees nog wel willen en kunnen betalen. Binnen het Europese krachtenspel is vlees nog wel tegen een meerprijs te plaatsen. Ook de prijzen van vleesonderdelen lopen op.

Maar op de wereldmarkt is geen prijsstijging. Slachterijen hopen dat de vraag naar vlees in China aantrekt als de weerstand van de bevolking toeneemt nu ook daar de coronamaatregelen versoepeld zijn. Meer vraag uit Azië zou de wereldmarkt wel een zet in de goede richting kunnen geven.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer