Varkensprijs maakt even pas op de plaats

08-03 | |
Krimpend aanbod bepaalt de koers van de varkensmarkt de afgelopen weken. Foto: Mark Pasveer
Krimpend aanbod bepaalt de koers van de varkensmarkt de afgelopen weken. Foto: Mark Pasveer

Krimpend aanbod bepaalt de koers van de varkensmarkt de afgelopen weken. Zuid-Europa stijgt nog, maar in onze omgeving moet het huidige prijspeil indalen in de vleesmarkt.

De varkensmarkt is dynamisch en altijd in beweging. Zo zorgde massale uitbraken van varkenspest in 2019 en begin 2020 voor een opleving van de varkensprijs hier. De grote vraag naar vlees in Azië door gaten in de eigen productie werden met enthousiasme door buitenlandse leveranciers ingevuld. De handel met Azië was lucratief en bood ook Nederlandse slachterijen extra kracht bij prijsonderhandelingen in Europa. Als afnemers hier niet meer wilden betalen, ging het vlees per schip naar China en omliggende landen.

Meer vlees binnen EU afgezet

De hoge prijs was aanlokkelijk en elk hoekje in de stal werd benut. Het aanbod stelde zich in op een hoge vraag, maar toen de productie in Azië sneller dan verwacht weer op gang kwam, kwam de andere kant van de medaille naar voren. Het aanbod was veel groter dan de Europese markt kon opnemen en de varkensprijs raakte in verval. Dat varkenspest opdook in Duitsland maakte de druk op de markt alleen maar groter, doordat nog meer vlees binnen de EU afgezet moest worden. En, alsof dat niet genoeg was, kwam de coronapandemie die exportstromen bemoeilijkte en de afzet in horeca en reisverkeer stillegde, en steeg ook de inflatie in rap tempo na de Russische inval in Oekraïne.

Lage opbrengstprijzen, vaak in combinatie met toenemende regeldruk, zorgden voor een toenemend aantal stoppers in de varkenshouderij. De Europese varkensstapel kromp vorig jaar met 5,2% naar 134,3 miljoen dieren. De grootste daling zat bij Duitsland en Denemarken die respectievelijk een daling van 2,4 miljoen (10,2%) en 1,6 miljoen (12,2%) varkens kenden. Maar ook de Belgische varkensstapel krimpt. Na drie jaren van groei kende de Belgische statistieken afgelopen jaar een daling van 9% van het aantal slachtingen naar 10,52 miljoen dieren.

Ook in ons land nam het aantal varkens af. Volgens cijfers van Eurostat met 172.000 naar 10,7 miljoen dieren. Dat is minder dan het jaar ervoor toen het aantal met 669.000 afnam. Dat is ook terug te zien in het aantal slachtingen dat RVO registreert. Dat duikt begin dit jaar ineens omlaag van 314.000 naar net boven de 290.000 per week. En op dat niveau bevindt het zich al een aantal weken.

Aanbod daalt, prijs stijgt

Door de krimp in het aanbod veranderen de marktverhoudingen weer. Sinds een aantal weken lijkt de glimmende kant van de medaille daardoor weer meer in zicht. Waar het aantal slachtingen daalt, stijgen weer andere zaken. Het gemiddelde slachtgewicht bijvoorbeeld. Varkenshouders krijgen minder haast met leveren zodra ze zich realiseren dat diezelfde koppel de week erop meer opbrengt.

Het belangrijkste effect is echter de invloed op de prijs. Die stijgt ook als slachterijen niet meer achterover kunnen leunen omdat er vanzelf voldoende dieren worden aangeboden, maar dat ze actief moeten zoeken om ook de laatste haken vol te houden. De noteringen stegen bijna € 0,40 per kilo ex btw in vijf weken.

De stijgende lijn is echter sinds vorige week verworden tot een vlakke streep. Slachterijen konden de stijgende varkensprijs een aantal weken in hun verkoopprijzen doorberekenen. Maar de grenzen daarvan lijken nu even bereikt. De kooplust van vleesverwerkers loopt terug. Volgens het Duitse ISN hebben verschillende retailers de prijs van varkensvlees ondanks het krappe aanbod zelfs verlaagd. De Duitse varkensprijs is echter stabiel.

Geen beweging in vrije markt

Ook de vrije markt toont er geen beweging. De gemiddelde prijs van internetbeurs Teleporc bleef op de dinsdagveiling staan op € 2,36 per kilo geslacht gewicht. Stabiel zijn ook de noteringen in Denemarken, België en Oostenrijk. In het zuiden van Europa zorgt het krappe aanbod nog wel voor beweging. In de Europese varkensprijsvergelijking van ISN stijgen de noteringen in Frankrijk, Spanje en Italië verder door.

In ons land lijkt er ook deze week niet meer in te zitten dan prijsbehoud. Vion noteert onveranderd op € 2,33 per kilo geslacht gewicht (€ 2,138 ex btw) en naar verwachting gaan ook de noteringen van andere slachterijen niet bewegen.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer