Varkensprijs maakt opnieuw pas op de plaats

Foto: ANP
Foto: ANP

De varkensnoteringen zijn prijshoudend en dat lijkt het maximaal haalbare in de huidige markt te zijn.

Na een vlotte prijsrally is het nu knopen tellen op de varkensmarkt. De varkensnoteringen zijn prijshoudend en dat lijkt het maximaal haalbare in de huidige markt te zijn. Handelaren spreken van een rustige of soms zelfs drukkende markt en slachterijen over tegenvallende vleesverkopen.

Doordat corona weer meer huishoudt, verliest de Zuid-Europese markt aan draagkracht. De hammen zijn moeilijker te slijten en staan onder prijsdruk.

Weinig vraag vanuit Oost-Europa

Oost-Europa is doorgaans een belangrijke markt voor Pasen, maar daar is de vraag ook erg lauw. Koopinteresse is er alleen voor lage prijzen. En dat is ook wel te verklaren: de grote Duitse varkensmarkt zit ertussen en die is afgesloten van export naar China. Dus met minder transportkilometers en een lagere prijs, bedienen de Duitsers ook graag de klanten van Nederlandse exporteurs in die regio.

Blokkade Suez-kanaal

Het alternatief voor de flauwe Europese markt is de export naar Azië. Die verloopt echter doorgaans via het Suez-kanaal. Ook al is de vaarroute weer vrij, slachterijen vrezen dat de blokkade nog een staartje kan gaan krijgen. De prijzen van containers zijn volatiel. Vorig jaar is de prijs van vriescontainers drie keer over de kop gegaan. Dus als de strak georganiseerde stroom van die vervoersmiddelen wordt onderbroken, dan ligt een tekort op de loer. Dat kan de prijs van het transport verhogen, maar verstoring van de afhandeling in de havens kan ook het volume dat afgezet kan worden tijdelijk verlagen.

Inbedden van prijsverhogingen vraagt tijd. En vooralsnog is die de varkensmarkt gegeven. De Duitse varkensprijs blijft stabiel op € 1,50 per kilo. En ook de Nederlandse slachterijen houden hun noteringen onveranderd.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.