Varkensprijs maakt verwachte stap omlaag

Foto: Tönnies
Foto: Tönnies

Dat er na de grote prijsdaling op de Duitse markt vorige week ook verschuivingen in de Nederlandse noteringen zouden volgen, komt niet als een verrassing.

Een aantal slachterijen boekte vorige week al direct 2 cent af. Andere hadden de prijs voor die week al vastgesteld. Zo volgde de DCA Beursprijs deze week met een stevige verlaging van 7 cent naar € 1,47 per kilo geslacht gewicht. Slechts een cent minder dan de verlaging in Duitsland, dat niet de export naar China als overdrukventiel heeft.

De stap die Vion maandag 26 april zette door inclusief btw slechts 6 cent af te boeken door de vleesvarkensnotering op € 1,61 (€ 1,477 ex btw) te zetten, viel daarentegen mild uit. Andere slachterijen volgen dat voorbeeld. Zowel Compaxo als Van Rooi Meat tikken na de 2 cent van vorige week nu 4 cent af. Daarmee dalen die noteringen 6 cent exclusief btw en komen beide op € 1,42 per kilo. Pali Group doet hetzelfde en komt daarmee op € 1,43 per kilo geslacht gewicht.

Prijscorrectie in Duitsland

De Duitse varkensmarkt maakt na de forse correctie deze week pas op de plaats. De varkensprijs blijft staan op € 1,42 per kilo. Het haalt de spanning er wat af en brengt rust. Volgens varkenshoudersvakbond ISN is de Duitse markt bij het lagere prijsniveau op een nieuw evenwicht beland. Het plaatsen van varkens is minder problematisch dan vorige week.

Klagen over druk

Evengoed is er geen zekerheid dat dit voorlopig het prijspeil is. Slachterijen klagen over grote druk. Door de Duitse prijsverlagingen staan de prijzen van vleesonderdelen op de Europese markt in de min. Corona dat opduikt bij bedrijven, het weer dat te koud is om te barbecueën, het toerismeseizoen dat niet echt op gang komt en het aspergeseizoen dat doorgaans ook de verkoop van ham een impuls geeft al evenmin. Het geeft volgens slachterijen allemaal druk.

Volgens Duitse slachterijen is het lastig het volume te plaatsen. Qua volume kunnen Nederlandse slachterijen dan in ieder geval bouwen op de export naar Azië, hoewel daar ook het plaatsen van extra volume niet voor de contractprijs kan, maar er dan ook direct prijsdruk is.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.