Doorgaan naar artikel

Varkensprijs ook in Nederland flink omlaag

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Het zijn onzekere tijden nu het coronavirus ook in Europa rondwaart. Die onzekerheid geeft prijsdruk. Na de correctie die vorige week op de Duitse varkensmarkt werd doorgevoerd, gaat nu ook de varkensprijs in ons land flink naar beneden.

De corona-aanpak in China had al zijn effect op de Europese varkensmarkt, maar nu het virus in eigen huis rondwaart zijn de gevolgen nog groter. Omdat voedselvoorziening een cruciale sector is, draaien slachterijen door en kunnen varkens geleverd worden. Ook de export loopt nog, hoewel de papierwinkel om vlees in Italië te krijgen groter is geworden, kan ook daar nog vlees naar toe. Evengoed zijn er afzeggingen of worden bestellingen verkleind. Ook begint de Chinese markt steeds beter te lopen, al is het gebrek aan vriescontainers daarbij nog een grote beperkende factor. Korea zit daarentegen dicht en Japan heeft zware problemen om goederen in te klaren in de havens.

Daardoor blijft meer vlees in Europa. En hier wordt gevochten om ruimte in vrieshuizen en proberen slachterijen zoveel mogelijk vers te verkopen. De afzet naar de horeca zakt in nu restaurants zijn gesloten. Veel cateraars proberen toch hun zaak draaiende te houden door maaltijden aan huis te bezorgen. Tegenover de terugloop in afzet naar de horeca, stijgt de afzet naar de retail. Supermarkten verkopen volop nu mensen hamsteren. Vooral gehakt en ander vlees dat de vriezer in kan loopt goed, maar ook luxe vlees gaat weg, omdat sommigen thuis in kleine kring genieten waar ze anders uit eten zouden gaan.

Lees verder onder de grafiek.

Vion verlaagt varkensprijs met een dubbeltje

Maar moeizamere afzet en geen duidelijkheid over de totale impact en tijdsduur geven vooral onrust. En die onrust in de markt geeft een sterk prijsverlagend effect. Waar Nederland eerder de Duitse markt volgde bij de stijgende prijslijn, is dat andersom ook zo. Vion verlaagt zijn varkensprijs met een dubbeltje naar € 1,98 per kilo. Exclusief btw is dat een verlaging van ruim 9 cent, vergelijkbaar met dat van de Duitse slachterijen. De DCA Beursprijs ligt deze week zelfs exclusief btw 10 cent lager dan vorige week op € 1,82 per kilo geslacht gewicht.

Teleporc

Hoe onzeker en precair de situatie is, bleek ook op de Duitse internetbeurs Teleporc. Die klapte in een week tijd met € 0,12 omlaag naar € 1,97 per kilo. Het was opvallend dat op de vrijdagveiling slechts 2 van 14 partijen werden verkocht, maar nog veelzeggender dat op bijna de helft van de partijen niet of hooguit het inzetbedrag werd geboden. Met verdere prijsverlaging in Duitsland deze week moet dan ook rekening worden gehouden.

Lees verder onder de grafiek.

Slagerij leegt wagen en leger chauffeurs ingezet

Ondertussen doen slachterijen het maximale om te kunnen blijven draaien. En hoewel in slachterijen ook het ziekteverzuim wat hoger dan normaal is, is er geen grote uitval van personeel op dit moment. De slachtprogramma’s worden op het normale volume afgewerkt.

Wel doen slachterijen er alles aan om besmetting van hun personeel tegen te gaan. Als handelaar of boer kom je niet zomaar meer binnen. Het externe bezoek wordt tot een minimum beperkt. Ook worden sinds vorige week hygiëne-protocollen in de slachterij strikter nageleefd. Afdelingen binnen slachterijen worden strikter gescheiden en er zit meer tijd tussen het wisselen van slachtploegen en in die tijd wordt de slachterij en ook de kleedruimten gereinigd. Pakketdiensten en anderen moeten goederen bij de poort op een tafel zetten, waarna medewerkers die later ophalen.

Strenge controles bezoekers

Er gelden ook strengere ingangscontroles voor bezoekers die er wel moeten zijn. Bij sommige slachterijen worden chauffeurs getemperatuurd. Van chauffeurs die verhoging hebben lost slachterijpersoneel de wagen. Zij mogen zelf hun cabine niet uit. Op sommige plekken in het transport van voedingsmiddelen worden chauffeurs uit het leger ingezet om trucks aan het rijden te houden.

De gevolgen van de corona hielden China ook meer dan een maand in hun greep. Met de toenemende impact die het hier nu in het openbare leven krijgt, is de verwachting dat die prijsdruk de komende weken aanhoudt.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin