Varkensprijs plust nog 1 keer voor kerst

04-12-2019 | |
Foto: Henk Riswick -
Foto: Henk Riswick

Na de flinke sprongen waarmee de varkensprijs de afgelopen weken steeg, voelt de stijging van deze week maar klein aan. ‘Slechts’ € 0,03 komt erbij.

Dat brengt de notering van Vion op € 2,12 (€ 1,945 ex btw) per kilo, Compaxo op € 1,89 en Van Rooi Meat op € 1,90. Pali staat op € 2,08 (€ 1,908 ex btw)

Ook de Duitse markt stijgt deze week € 0,03. Zowel de Vereinigungspreis als de noteringen van de grote Duitse slachterijen gaan daarmee van het ronde bedrag van € 2,00 naar € 2,03. De +3 deze week is een bescheidener stap omhoog dan de stijgende lijn van de 3 voorgaande weken. Toen steeg de Duitse prijs met 4 tot 6 cent per week.

De vleesmarkt blijft goed lopen. Wel zal de vraag uit Azië snel wat afnemen. Ook de kersthandel op de Europese markt loopt over anderhalve week al af. Naar verwachting is na deze week stabilisatie van de varkensprijs daardoor het hoogst haalbare. Dit is ook het niveau waarmee de varkensmarkt het jaar uit gaat.

Naast vraag en aanbod uit de markt is er nog een strategische reden voor slachterijen om de prijs af te vlakken. Varkensboeren zijn dan minder genegen varkens vast te houden. Doordat de feestdagen midden in de week vallen, zal de slachtcapaciteit rond de feestdagen 2 weken lang slechts 30 tot 40% van gangbaar bedragen. Varkenshandelaren proberen dan ook zo veel mogelijk zwaardere varkens naar voren te halen om te voorkomen dat begin januari de slachtgewichten oplopen tot ruim boven de 100 kilo.

Vooruitzichten positief

Verkoopmatig zijn de vooruitzichten voor begin volgend jaar positief. In het begin van het jaar zal de vraag nog even wat beperkt blijven. Dat lijkt echter te worden gecompenseerd door een duidelijk afnemend aanbod. Los van deze perikelen rond de feestdagen zijn de afzetverwachtingen naar Azië op lange termijn zeer gunstig, zolang Nederland gevrijwaard blijft van AVP. Die laatste aanvulling klinkt steeds vaker en duidelijker door nu de ziekte de Duitse grens al op 40 kilometer genaderd is.

Prognose: stabilisatie

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer