Varkensprijs profiteert van kerstverkopen

01-12-2022 | |
Varkenskarkassen voor bacon, bestemd voor de Engelse markt.
Varkenskarkassen voor bacon, bestemd voor de Engelse markt.

De varkensnoteringen hebben de weg naar boven gevonden.

Slachterijen draaien op volle toeren. En door het grote aantal slachtingen zijn slachtrijpe varkens ineens erg gevraagd. Waar leveringen tot voor kort werden afgebeld, krijgen handelaren nu telefoontjes of ze er niet meer kunnen leveren. En als er gebrek is aan een product, dan stijgt de prijs.

Hoewel de handelaren die de DCA Beursprijs samenstellen deze notering in drie weken tijd van € 1,79 naar € 1,89 per kilo geslacht gewicht lieten oplopen, verhogen de slachterijen minder hard. De notering van Vion steeg in die periode 7 cent, wat neerkomt op € 0,064 per kilo exclusief btw. Van Rooi Meat noteert deze week € 1,77 per kilo. Dat is exclusief btw € 0,07 per kilo hoger dan drie weken geleden.

Duitse varkensprijs profiteert nog meer van kerstrun

De Duitse varkensprijs, die qua internationale afzet moeilijker zit dan de Nederlandse, maar wel een veel grotere inlandse retailafzet heeft, weet meer van de kerstrun te profiteren. In twee weken tijd is de Duitse varkensprijs € 0,10 per kilo gestegen. Het actuele prijspeil is het ronde getal van € 2 per kilo exclusief btw.

Slachterijen gematigd positief

De opleving van de varkensmarkt wordt vooral door het krappe aanbod bepaald. Het is niet zo dat de kerstorders om vlees binnenstromen. Slachterijen zijn daardoor slechts gematigd positief.

Zo kunnen ze veel minder bacon slijten in het Verenigd Koninkrijk dan gebruikelijk. Ook de afzet naar China staat onder druk. Voor vleesdelen bieden de Chinezen prijzen die niet lucratief meer zijn. Ook de bijproducten zijn in de decembercontracten een stuk lager geprijsd dan de zendingen die in november nog verstuurd zijn. Het gaat om significante verlagingen, die wel voelbaar zijn.

Een ander nadeel dat genoemd wordt, zijn de valutakoersen. Internationale handel wordt doorgaans in dollars gedaan. Die weer terugrekenen naar euro’s die op de bankrekening verschijnen is momenteel niet in het voordeel van Europese exporteurs.

Dunne basis voor forse stijging varkensprijzen

Het zijn de inlandse, de Duitse en de Poolse markt die de kar moeten trekken. En dat voelt toch als een dunne basis om forse stijgende prijzen op te baseren, zo klinkt het. Voor Compaxo reden om publicatie van zijn notering een dag uit te stellen. De export naar Oost-Europa heeft wel het voordeel dat het volume vlot weg loopt. Daar is voldoende mankracht beschikbaar om uit te benen, waardoor veel vlees in de been verkocht wordt.

Deze week zijn en blijven varkens nog gevraagd. Ook volgende week zullen de slachtaantallen nog hoog zijn, maar daarna komt loopt de kerstrun snel ten einde. Een plusje kan er volgende week nog in zitten, al houden handelaren er in hun achterhoofd ook rekening mee dat de vaart er ook na deze week al uit kan gaan.

Prognose: stabiel tot stijgend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer