Varkensprijs schoorvoetend omhoog

Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

Na maanden stilstand op een laag niveau begint de varkensprijs heel voorzichtig te bewegen.

Doordat vlot wordt doorgeslacht krimpt de varkensprop die al maanden voor de bezem zit. En met het beperkte aantal biggen dat nu vrijkomt, zal de varkensmarkt er over vier maanden heel anders uitzien, zo voorspellen handelaren.

Om bij een afnemend aanbod voldoende aanvoer veilig te stellen beginnen slachterijen nu wat te bewegen. Daarnaast vermoeden sommigen in de handel dat alleen al het vooruitzicht van een krimpende markt de kooplust van slachterijen doet stijgen. Elk varken dat is gekocht en ingevroren, kan de goedlopende afzetlijn naar Azië in.

Veel slachtingen doorgeschoven

Van een tekort aan varkens is echter geen sprake. Nog altijd zijn er te veel. En het overschot aan zware varkens zal deze week niet veel krimpen, vanwege het verlies van productiecapaciteit maandag. Toen mochten de keurmeesters de weg niet op door het weeralarm dat het KNMI had afgegeven. Hoewel gedurende de dag de slachtingen wel weer op gang kwamen, heeft het voor de nodige vertraging gezorgd. Varkenshandelaren zeggen nu dagelijks auto’s vol door te schuiven. De dagproductie van de grote varkensslachterijen lag maandag tussen 30% en 60% lager dan gepland.

Toch stijgt de prijs. Alle slachterijnoteringen volgen de cent verhoging die DCA deze week op zijn Beursprijs 2.0 zet. En bij Vion, dat vorige week op donderdag ook een cent weektoeslag uitkeerde, betekent de verhoging van de basisprijs niet dat die toeslag deze week wordt ingehouden.

De Duitse slachterijen hebben corona beter onder controle en kunnen daardoor voortvarend het overschot aan vleesvarkens te lijf. Het resultaat is dat de slachtgewichten blijven dalen. Ook daar zorgt het toekomstbeeld van een afnemend aanbod voor een andere stemming. De Duitse varkensprijs stijgt deze week 2 cent en komt daarmee op € 1,21 per kilo uit.

Prognose: licht stijgende prijs.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.