Varkensprijs stabiel na daling

17-05 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De varkensmarkt bevindt zich in een roerige tijd. Hoewel er niet overdreven veel varkens geslacht worden, is er ruim voldoende aanbod om in de vraag te voorzien. Dat geeft prijsdruk.

Het gaat de varkensmarkt niet voor de wind. Nadat de export van varkensvlees naar China in elkaar klapte, was de coronacrisis de volgende tik die de varkensmarkt te verwerken kreeg. Exportmarkten waren moeilijker te bereiken, horecagelegenheden moesten sluiten en evenementen werden afgelast. Toen die afzet wegviel, werd pas duidelijk hoeveel varkensvlees er wordt gegeten in (weg)restaurants, op vliegvelden en in vliegtuigen.

Varkensvlees lijkt haast onverkoopbaar

Maar de coronamaatregelen zijn verdwenen, het reisverkeer gaat in groteren getale dan vliegvelden aan kunnen en het is bovendien prachtig weer om te barbecueën. Alle genoemde belemmeringen van weleer zijn er niet meer en je zou verwachten dat het vlees niet aan te slepen is. Maar niets is minder waar; met een grote hoeveelheid ingevroren vlees en een nog altijd de vraag overstijgend aanbod van slachtvarkens lijkt varkensvlees haast onverkoopbaar en zo lijkt de malaise weer in volle hevigheid terug te komen. Zelfs de afzet van Beter Leven-varkens richting het retailkanaal blijft achter bij de verwachtingen.

Prijsdruk

Het zorgt voor prijsdruk. Daar wist de toonaangevende Duitse varkensmarkt lang weerstand aan te bieden. Maar toen de prijs 2 weken geleden toch moest buigen, ging het ook direct hard. Om voortslepende prijsval te voorkomen, namen de Duitsers geen halve maatregelen maar verlaagden ze de varkensnotering in een klap met € 0,15 per kilo.

Dat had een sneeuwbaleffect op de andere Europese markten. Vleesinkopers zagen hun positie versterken en hadden door de prijsdaling een breekijzer in de prijsonderhandelingen. De varkensprijs in ons land leverde daardoor afgelopen week een cent of € 0,07 tot € 0,08 in.

Rust aan het prijsfront

Daar lijkt het nu even bij te blijven. Zowel DCA, dat zijn Beursprijs ongewijzigd liet op € 1,64 per kilo geslacht gewicht, als Vion dat zijn vleesvarkensnotering voor week 20 onveranderd houdt op € 1,79 per kilo geslacht gewicht (€ 1,642 exclusief btw) kiezen voor rust aan het prijsfront. Naar verwachting zullen ook de andere slachterijen deze week voor een stabiele prijs opteren.

Varkensprijs stabiel

Ook in andere Europese landen is de varkensprijs stabiel, volgende de Europese varkensprijsvergelijking van ISN. De Deense notering laat zelfs nog 2,7 cent stijging zien omdat het de Denen lukt nieuwe exportcontracten tegen hogere tarieven vast te leggen. De lauwe vraag naar varkensvlees loopt de markt voor de voeten. Daarbij is de stijgende inflatie in veel landen een extra hindernis in de afzet.

Ophef in Duitsland

Dit ondanks grote ophef in Duitsland over de prijsvorming, nadat Vion Duitsland een brief naar leveranciers stuurde waarin het om begrip vroeg voor een prijsverlaging van de geldende € 1,80 naar € 1,60 per kilo geslacht gewicht. Dat zou wederom een fikse prijsverlaging betekenen. Maar na felle kritiek van boerenvertegenwoordigers en nadat andere slachterijen zich niet solidair verklaarden, nam het hogere management van de Duitse slachterij afstand van de brief en bleek het een storm in een glas water. Het geeft echter wel weer hoeveel druk er nog altijd op de varkensprijs zit.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer