Varkensprijs stijgt, maar record nog niet geëvenaard

19-11-2019 | |
Foto: Henk Riswick -
Foto: Henk Riswick

De varkensprijs in heel Europa zit in een stijgende lijn. De eerste noteringen passeren de magische grens van € 2 per kilo. Toch is er meer nodig om het record te verbreken.

De stemming op de varkensmarkt wordt met de week vriendelijker. Het aanbod van slachtrijpe varkens wordt zeker niet groter. Slachterijen typeren het aanbod als voldoende, handelaren spreken van een wat afnemend aanbod. De vraag wordt niet minder. Naast de vlotte afzet naar Azië, is in aanloop naar Kerst de afzet op de Europese markt ook duidelijk verbeterd. Dat zorgt voor grote koopbereidheid bij slachterijen.

Nu ook de prijzen op de Duitse varkensmarkt stijgen, lijkt er definitief een einde te komen aan een lange periode met stabiele prijzen. Na de pas op de plaats vorige week, hebben ook de noteringen in ons land opnieuw de opgaande lijn te pakken.

Daarbij is € 2 een magisch getal waar menigeen vol verlangen naar keek. Een hoge horde, die vooral door de grote vraag uit Azië naar varkensvlees, toch neembaar blijkt.

De vleesvarkensnotering van Vion stijgt deze week namelijk € 0,04 en komt daarmee op € 2,02 per kilo geslacht gewicht (€ 1,85 exclusief btw). Ook de DCA Beursprijs, die met een stijging van € 0,03 nu exclusief btw € 1,84 per kilo noteert, is inclusief btw net over de € 2-grens heen.

Recordprijs in 1997

Het is de hoogste varkensprijs van Vion sinds de invoering van de euro. Alleen tijdens de varkenspest in 1997 was de varkensprijs hoger. Doordat hele gedeelten van het land waren afgesloten was de aanvoer naar slachterijen beperkt. De varkensprijs schoot daardoor omhoog. In april en mei van 1997 lag de varkensprijs vier weken boven het huidige niveau. Het toenmalige Dumeco noteerde in het gulden-tijdperk naast 2 weken van ƒ4,48 (€ 2,0329) per kilo, ook een week ƒ4,68 (€ 2,1236). Echter om het record te verbreken moet de varkensprijs nog ongeveer een kwartje stijgen om die van week 18 in 1997 te overstijgen. Toen stonden de toonaangevende Nederlandse noteringen net onder de vijf gulden, op ƒ4,98 (€ 2,2598) per kilo.

Duitse varkens zonder btw boven € 2

Inmiddels zijn in Duitsland zelfs de eerste partijen exclusief btw voor die prijs verkocht. Op de vrijdagveiling van internetbeurs Teleporc steeg de gemiddelde veilingprijs vorige week van € 1,94 naar € 1,98 per kilo. Twee van de negen verhandelde partijen kwamen op of door de € 2. Eén partij eindigde precies op € 2 en andere partij eindigde € 1,5 cent hoger.

Op de veiling van dinsdag 19 november werden deze bedragen geëvenaard; 2 partijen eindigden op exact € 2 en 1 partij steeg door naar € 2,015. De gemiddelde veilingprijs wist echter niet verder te stijgen, maar bleef zelfs moeizaam prijshoudend. Evengoed biedt de voorsprong van 9 cent op de geldende Duitse varkensprijs voldoende ruimte om opnieuw een plus te noteren.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer