Varkensprijs stijgt opnieuw

Foto; Koos Groenewold
Foto; Koos Groenewold

Vion verhoogt zijn basisprijs voor vleesvarkens met 4 cent naar € 1,37 per kilo geslacht gewicht (€ 1,257 ex btw).

Vorige week volgden de Nederlandse slachterijen in hun noteringen het signaal dat de DCA Beursprijs afgaf met de verhoging van 1 cent. Maar ook nu de Beursprijs een echte stijging op het bord zet door de prijs exclusief btw van € 1,22 naar € 1,26 te verhogen, gaat in ieder geval één slachterij daarin mee. Naast de hammen die verder in prijs stijgen, lukt het slachterijen nu ook wat hogere prijzen te bedingen voor schouders en nekken door de aantrekkende vraag daarnaar in Oost-Europa. Toch komt deze verhoging niet direct uit de verkopen, maar is het vooral een ontwikkeling die uit de varkensmarkt zelf voortkomt.

Positieve wending

Het vlot afbouwen van het varkensoverschot in Duitsland zorgt voor een positieve wending. In verscheidene Europese landen stijgt de varkensprijs; van de 2 cent in Duitsland tot 6 cent in België. Insiders verwachten dat de Duitse noteringen deze week 3 tot 4 cent verder zullen stijgen.

Het is nog te vroeg om te concluderen dat de varkensprijs daarmee nu echt in beweging komt. Maar met Azië als breekijzer en overdrukventiel wordt de druk de Europese vleesmarkt om mee te gaan in hogere prijzen opgevoerd.

Prognose: prijsstijging.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.