Varkensprijs trok zich op aan krapte in Duitsland

31-08 | |
's Nachts varkens laden. Er is voldoende aanbod om aan de vraag te voldoen. - Foto: Van Assendelft
's Nachts varkens laden. Er is voldoende aanbod om aan de vraag te voldoen. - Foto: Van Assendelft

De varkensprijs liep de afgelopen weken op. Die stijging lijkt deze week te eindigen. De Duitse slachterijen vechten meer om varkens en daar is de stuwende kracht groter.

De DCA Beursprijs heeft de laatste weken flinke stappen omhoog gemaakt. Een maand geleden zette de notering een voorzichtige eerste stap met een verhoging van een cent. Maar tot en met vorige week was de Beursprijs gestegen van € 1,74 naar € 1,92 per kilo. Slachterijen volgden op enige afstand. De slachterijnoteringen stegen in die tijd € 0,15 per kilo; van € 1,65 naar € 1,80 per kilo ex btw.

Het aanbod in ons land liep ook terug, maar is nog altijd voldoende om in de vraag van de slachterijen te voorzien. Door personele krapte die in de vakantieperiode alleen maar groter wordt is minder geslacht. En dagen met tropische hitte schroeven de slachtprogramma’s extra omlaag. Al sinds begin juli (week 27) zit het aantal slachtingen in Nederland onder de 300.000 per week.

Duitsland stuwende kracht

De stuwende kracht achter het marktherstel komt uit Duitsland. Daar is het aanbod van slachtrijpe varkens hard teruggelopen door stoppers. Veel varkens worden gehouden op gemengde bedrijven. En veel van die ondernemers kozen door de sterk gestegen grondstofprijzen voor de zekerheid van de verkoop van graan, boven dat als voer in te zetten in de varkensstal n hopen op betere vleesprijzen.

Het is prijsmatig dus de Duitse varkensmarkt die de troepen aanvoert. Ook vorige week verscheen daar weer een significante prijsstijging op de borden: een plus van 5 cent bracht de toonaangevende Vereinigungspreis op € 2,05 per kilo geslacht gewicht. Daarmee is deze in een maand tijd € 0,20 per kilo gestegen. En internetbeurs Teleporc laat zien dat de vraag op de vrije markt nog zeker niet afneemt. De veilingprijs steeg vorige week nog weer 4 cent door naar € 2,12 per kilo gemiddeld op de vrijdagveiling. En de dinsdagveiling deze week kwam opnieuw € 0,02 hoger uit. En een gemiddelde prijs van € 2,14 per kilo duidt erop dat de vraag het aanbod nog ruim overstijgt. Een verschil van € 0,05 staat synoniem aan een stabiele markt, maar een voorsprong van € 0,09 geeft ruimte voor verdere stijging.

Gestegen inkoopprijs

Nederlandse slachterijen geven aan dat de rek er wat uit is. Ze krijgen de gestegen inkoopprijs niet zo snel doorberekend in hun verkopen. De laatste verhoging zou volgens sommigen al compleet uit de marge van de slachterijen komen. De bereidheid om meer te betalen neemt dus af.

Statistisch gezien is de plus van 1 cent die de DCA Beursprijs deze week maakte goed te volgen. Het mooiste was volgens sommige handelaren om een pas op de plaats te maken, zodat de slachterijen langszij kunnen komen. Echter, slachterijen zouden een onveranderde notering ook als impasse kunnen interpreteren en er geen cent meer bij doen. Dan werkt een bescheiden plus beter.

Echter ook die ene cent lijkt slachterijen niet over de streep te trekken tot een inhaalrace op de Beursprijs. Vion noteerde maandag dezelfde verhoging, maar dan inclusief btw. Dat zal andere slachterijen niet motiveren meer te doen. De Nederlandse varkensmarkt maakt een pas op de plaats zodat het huidige niveau kan inbedden, maar als de noteringen bij de oosterburen lopen inmiddels € 0,04 tot € 0,05 voor. En als die deze week wel door plussen zal de roep om verdere stijging aanhouden.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer