Varkensprijs verder omlaag

23-11-2020 | |
Foto: Herbert Wiggerman
IMG_wig409779-13

De varkensprijs glijdt verder het moeras in. Zowel de DCA Beursprijs als de notering van Vion komen lager uit.

DCA verlaagt zijn Beursprijs met 5 cent en komt daarmee op € 1,20 per kilo geslacht gewicht. Vion doet er 7 cent af, wat de varkensnotering op € 1,32 (€ 1,211 ex btw) brengt. DCA Beursprijs daarmee in drie weken tijd 14 cent van de prijs verloren, bijna evenveel als Vion, die in totaal 13,76 cent excl. btw (15 cent inclusief) verliest.

Vion overwoog een notering voor langere periode uit te brengen om daarmee een bodem in de markt te leggen. De grote onzekerheden aan de verkoopkant maakten dat uiteindelijk toch de gewone weekprijs op het bord verscheen.

De druk komt doordat de overvolle vleesmarkt verder wordt overvoerd met vlees. Zowel Duitse als Deense slachterijen schroeven hun productie op, waardoor meer vlees de markt in komt. En met name de Deense voorstukken, middels en hammen jagen de concurrentie binnen Europa sterk aan, omdat zij tot voor kort goedlopende afzet naar Azië hadden. Dat vlees komt nu binnen Europa vrij.

Impuls blijft vooralsnog uit

De slachtgewichten lopen niet meer op, maar ook niet af. Dat betekent dat de slachterijen nog niet inlopen. Daarbij trekt doorgaans in deze tijd van het jaar vanuit Engeland en het oosten van Europa de vraag aan. Die impuls blijft vooralsnog uit, omdat deze markten ruim bediend worden. De vooruitzichten zijn daarmee dat de prijsdruk voorlopig aanhoudt.

Prognose: prijsdaling.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.