Varkensprijs Vion 39 cent lager in vijf weken

Waar de prijslijn van de varkensnotering van Vion vorig jaar in het voorjaar sterk steeg door de kansen die de export naar het door AVP getroffen Azië bood, gaat de lijn dit voorjaar zeker zo hard de andere kant op. De corona-maatregelen trekken wereldwijd een zware wissel op de varkensmarkt.

Door het wegvallen van de horeca en foodservice is de extra consumptie van vlees bovenop de maaltijden afgenomen en lopen marktstromen anders. Ook is de export verminderd en kan China lagere prijzen bedingen door de onrust op de wereldmarkt.

Hamsterverkopen hielden prijs overeind

Door hamsterverkopen hield de varkensmarkt aanvankelijk goed stand toen de coronapandemie Europa bereikte. Maar anderhalve maand geleden sloeg de stemming om. En de laatste weken holt de prijs steeds harder achteruit. In vijf weken tijd kelderde de notering van Vion van € 1,95 naar € 1,56 per kilo geslacht gewicht (€ 1,43 ex btw). En volgens het vleesconcern is de huidige situatie op de totale vleesafzetmarkten verder verslechterd ten opzichte van vorige week.

Ook de andere noteringen ontkomen niet aan de enorme prijsdruk die de varkensmarkt teistert. De DCA Beursprijs daalt voor de zesde week op rij. Deze week met 7 cent naar € 1,43 per kilo geslacht gewicht.

Markt piept en kraakt

In omringende landen piept en kraakt de markt evengoed. De Belgische slachterij Westvlees (Belgian Porc Group) heeft zo’n grote achterstand bij het slachten dat het deze week geen notering bekend maakt. En dat de Duitse internetbeurs Teleporc vrijdag geen enkele partij wist te veilen, is een voorteken dat ook daar deze week verdere prijsval in de lucht hangt.

Prognose: prijsverlaging.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.