Varkensprijs Vion blijft € 2,12

09-12-2019 | |
Foto: Roel Dijkstra -
Foto: Roel Dijkstra

Met kerst in zicht vlakt de varkensprijs af. Vleesconcern Vion houdt zijn uitbetalingsprijs voor vleesvarkens gelijk aan vorige week op € 2,12 per kilo geslacht gewicht. Exclusief btw komt dat neer op € 1,945 per kilo.

Daarmee komt een eind aan een opgaande prijsrally. In 5 weken tijd steeg de Vion-notering € 0,19 van € 1,93 naar € 2,12.

De Vion-notering gaat een heel stuk hoger de kerst in dan vorig jaar. Toen lag de notering op € 1,35 per kilo. Gecorrigeerd voor het verschil in het btw-aandeel, wat toen nog 6% was, komt dat overeen met een notering van € 1,39. Dus staat de notering nu € 0,73 hoger.

Lees verder onder de grafiek.

DCA Beursprijs 2.0

Ook de DCA Beursprijs 2.0 blijft deze week onveranderd op € 1,95 per kilo geslacht gewicht staan. Reden voor de stabilisatie is de afnemende vraag. Deze week wordt nog volop geslacht, maar daarna is de aanloop naar kerst grotendeels gelopen. Ook de export naar China zal afnemen omdat vlees dat nu verscheept wordt niet meer voor het Chinese nieuwjaarsfeest op de bestemming aankomt.

Vooruitzichten zijn goed

De afname van de vraag zal tijdelijk zijn, zo verwachten marktpartijen. Doordat de kerstdagen en de jaarwisseling midden in de week vallen, zijn er 2 gebroken weken rond de feestdagen. Dan wordt er niet alleen minder geslacht maar zakt ook de verkoop terug.

De vooruitzichten op de vleesmarkt blijven echter positief. De vraag zal begin volgend jaar aanvankelijk nog even beperkt blijven, maar dat lijkt te worden gecompenseerd door een duidelijk afnemend aanbod. De afzetverwachtingen naar Azië blijven op lange termijn zeer gunstig, zolang Nederland gevrijwaard blijft van Afrikaanse varkenspest (AVP).

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer