Onzekerheid over de afzet blijft de varkensmarkt in zijn greep houden. Het zorgt ervoor dat de varkensprijs een pas op de plaats maakt.
De varkensprijs van Vion blijft staan op € 1,87 per kilo (€ 1,716 exclusief btw). Dat is niet geheel onverwacht. Ook de DCA Beursprijs 2.0 noteert deze week onveranderd. Aangevoerde varkens zijn in nasleep van de feestdagen nog altijd van bovengemiddeld gewicht. Maar van doorslaggevender invloed is de onzekerheid aan de vraagkant door de rigide aanpak van het coronavirus in China.
De nieuwjaarsvakantie stond oorspronkelijk gepland van 24 januari tot en met 30 januari, waarna het bedrijfsleven op 31 januari weer op gang zou komen. Eerder besloot de Chinese regering de vakantie al landelijk te verlengen tot maandag 3 februari. Nu deze opnieuw met 7 dagen verlengd is, ligt het openbare leven nog langer stil.
Dit zorgt voor verstoring van zowel de goederenstroom, doordat verladen van schepen stil ligt, en de geldstroom omdat het betalingsverkeer ook niet aangestuurd wordt. Omdat het om grote bedragen gaat, worden nieuwe leveringen niet verscheept voordat de aanbetaling voldaan is. Ook onderhandelingen over nieuwe contracten schuiven op.
Slachterijen verleggen hun blikveld in de afzet waardoor weer meer naar hun Europese klanten. De concurrentiedruk die daardoor ontstaat is nog niet zo groot dat het de vleesprijzen al beïnvloedt. Net als de varkensprijs blijven ook de groothandelsprijzen van vleesonderdelen deze week onveranderd.
Prognose: stabiele prijs.
Bekijk meer varkensprijzen op Foodagribusiness.nl/markt
Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt