Varkensprijs Vion daalt 7 cent

Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Vleesconcern Vion verlaagt zijn basisprijs voor vleesvarkens deze week met 7 cent naar € 1,64 per kilo geslacht gewicht.

De forse prijsval komt niet als een verrassing nadat eerder de Duitse varkensmarkt 9 cent achteruit ging naar € 1,48 per kilo.Ook DCA verlaagde zijn Beursprijs 2.0 met 9 cent naar € 1,51 per kilo.

In totaal is de Vion-prijs daarmee in twee weken tijd een dubbeltje gezakt. Exclusief btw is die daling net iets groter dan de 9 cent van de Beursprijs. De Vion-notering ligt nu met prijsniveau van omgerekend € 1,505 per kilo exclusief btw op nagenoeg hetzelfde niveau.

Stroeve vleesverkopen

De flinke aderlating op de varkensprijs is volgens Vion onontkoombaar door de stroeve vleesverkopen. De export van vleesdelen naar China is onlangs vrij abrupt gestaakt door de sterk gedaalde prijs die het Aziatische land nog voor importvlees wil betalen. Slachterijen in meerdere landen hebben hun afzet binnen Europa vergroot. Dat geeft prijsdruk op de Europese vleesmarkt.

Daarnaast doemt een ander probleem op; de vriescapaciteit raakt op. Ten tijde van de export naar China ging er net zoveel vlees de vriezer uit als dat erin ging. Door het staken van de export is de buffer nu snel volgelopen. Dat heeft tot gevolg dat slachterijen die dat betreft gedwongen zijn te verkopen, ook bij lagere biedingen. Dat zet de prijs op de vleesmarkt verder onder druk.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper RedacteurBeheer