Varkensprijs Vion daalt opnieuw

13-01-2020 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

De vleesvarkensnotering van Vion daalt deze week verder. Een min € 0,07 brengt de notering op € 1,87 per kilo (€ 1,72 exclusief btw).

De daling bij Vion is inclusief btw minder hard dan die van de DCA Beursprijs. Die laatste muteert deze week exclusief btw 9 cent lager en komt op € 1,71 per kilo. Een deel daarvan is correctie voor vorige week, waar de Beursprijs met min 7 duidelijk kleinere stap terug nam dan de min 10 van Vion.

Groot aanbod slachtrijpe dieren

De prijsdruk op de varkensmarkt komt doordat het aanbod van slachtrijpe dieren groot is door overschot dat is ontstaan rond de feestdagen en teruglopende vraag op de Europese markt. Ook de export naar China staat onder druk door het Chinese nieuwjaar, toenemende concurrentie uit Amerika en vrijkomen van vleesvoorraden in China. De verschillende noteringen van onderdelenprijzen geven op belangrijke vleesdelen ook deze week weer minnen aan.

Lees verder onder de grafiek.

Met een daling van een dubbeltje vorige week en € 0,08 voor kerst is de actuele varkensprijs van Vion € 0,25 lager dan de € 2,12 die de slachterij in de piek begin december betaalde. En met € 1,87 per kilo zit de actuele notering € 0,06 onder de € 1,93 waarop de notering afgelopen herfst 11 weken lang stabiel stond. Ook de DCA Beursprijs is deze week onder het stabiele niveau van afgelopen herfst (€ 1,76 per kilo) gedaald.

Verwachting Van Rooi komt uit

Wat dat betreft heeft varkensslachter Van Rooi gelijk gekregen. Hij gooide op 13 december de knuppel in het hoenderhok met het voornemen zijn varkensprijs ineens met maar liefst € 0,20 per kilo te verlagen. Van Rooi voorspelde toen al dat de varkensprijs half januari onder het niveau van afgelopen herfst zou zakken, waar hij dat bij tijdig en rigoureus ingrijpen niet zou doen.

Toch is de verwachting van zowel handel als slachterijen dat de markt zal herstellen. Slachterijen verwachten half februari een stabilisatie, waar sommige handelaren prijsstijgingen verwachten tegen die tijd, omdat het aanbod zal dalen en de vraag naar varkensvlees groot blijft.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer