Varkensprijs Vion gaat verder omlaag

10-01 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Vion verlaagt zijn vleesvarkensnotering deze week met 4 cent per kilo. De basisprijs van het vleesconcern komt daarmee op € 1,93 per kilo geslacht gewicht (€ 1,771 ex btw).

Het is de tweede prijsdaling in korte tijd. Tussen kerst en de jaarwisseling verlaagde Vion zijn notering met 5 cent per kilo.

De prijsdaling is het gevolg van stroeve vleesverkopen. Ook Driekoningen heeft geen impuls gegeven aan de vraag naar varkensvlees in Europa. Normaal loopt de vraag op na deze feestdag omdat de vleesverwerkende industrie dan weer opstart. Vion omschrijft de vleesmarkt als uiterst slap; ondanks gering aantal slachtingen van de afgelopen weken waardoor er minder vlees op de markt komt, is er nauwelijks vraag.

Het gat met de DCA Beursprijs wordt daarmee weer groter. De verwachtingsprijs noteerde na prijscorrectie van 6 cent per kilo vorige week, deze week onveranderd op € 1,86 per kilo.

Nabetaling van circa 3 cent

Vion maakte dit weekend bekend dat de nabetaling over 2022 3,1 cent bedraagt over elke kilo die varkenshouders die deelnemen aan Good Farming Balance hebben geleverd in het afgelopen jaar. Dat komt overeen met 2,84 cent per kilo exclusief btw.

Dat is meer dan de verwachte nabetaling van 2,7 cent die Vion eerder communiceerde. Bij die prognose waren de laatste 4 weken van het jaar echter niet meegenomen. Het is echter minder dan de 3,5 cent die varkensproducentenorganisatie POV had becijferd.

Het is de kritiek van POV die het vleesconcern aanzetten deelnemers dit jaar extra uitgebreid te informeren over de totstandkoming van de nabetaling. Niet alleen wordt er in de uitgebreide mail een alinea gewijd aan de tijdelijke uitschakeling van de Duitse notering bij de opbouw van ‘het mandje’ zoals het systeem in de volksmond genoemd wordt, ook geeft de onderneming uitleg over de veranderingen die dit jaar in het systeem worden doorgevoerd en over hoe de prijsopbouw tot stand komt.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer