Varkensprijs Vion onveranderd

05-09 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De vleesvarkensnotering van Vion blijft deze week staan op € 2,06 (€ 1,89 ex btw) per kilo geslacht gewicht.

De onveranderde notering komt niet onverwacht. Vorige week ging de vaart er al uit; de cent prijsstijging was duidelijk lager dan de plussen in voorgaande weken. In vijf weken tijd steeg de notering van € 1,90 naar € 2,06 per kilo. Slachterijen hebben moeite de gestegen inkoopprijs door te vertalen in hun verkooptarieven.

Het vleesconcern weet vetten en snippers tegen wat hogere prijzen te verkopen. Maar aan de andere kant nadert het einde van het zomerseizoen, waardoor volgens Vion de prijzen van schouders en nekken, waarvan grillartikelen worden gemaakt, onder druk staan. Netto resulteert dat in een onveranderde notering aan inkoopkant.

Ook de DCA Beursprijs 2.0 blijft deze week onveranderd. Die verwachtingsprijs staat op € 1,93 per kilo geslacht gewicht en is daarmee een paar centen harder gestegen dan de slachterijnoteringen.

Over hoe het aanbod van slachtrijpe varkens zich de komende weken gaat ontwikkelen verschillen de verwachtingen. Nederlandse slachterijen hebben volgens varkenshandelaren nu voldoende, maar de export van slachtvarkens loopt goed en er hangen daardoor geen varkens boven de markt. De Nederlandse noteringen lopen achter ten opzichte van de Duitse, en daar wordt zwaar gelobbyd voor verdere verhoging. Een verdere prijsstijging in ons land wordt daardoor niet uitgesloten.

Prijshoudende markt

Slachterijen, die die verhoging dan moeten gaan betalen, zijn minder optimistisch. De komende drie weken worden minder en vooral lichtere varkens geslacht. Maar door inhaalgroei als de temperatuur daalt, verwachten slachterijen juist een toenemend aanbod vanaf week 40. En met de hoge inflatie, die druk geeft op het bestedingspatroon van consumenten, voorzien zij eerder een prijshoudende markt.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer