Varkensprijs Vion stabiliseert na daling

Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Na de prijsdaling van vorige week, weet de varkensmarkt deze week het bereikte niveau te behouden.

Vleesconcern Vion houdt zijn vleesvarkensnotering onveranderd op € 1,63 per kilo geslacht gewicht. Vorige week noteerde Vion aanvankelijk een prijsdaling van 6 cent inclusief btw van € 1,67 naar € 1,61 per kilo. Verderop in de week besloot Vion 2 cent van de weektoeslag over te hevelen naar de basisprijs. Die werd daardoor met terugwerkende kracht 2 cent verhoogd. En op dat niveau handhaaft de notering zich deze week: € 1,63 per kilo inclusief btw, wat overeenkomt met € 1,495 per kilo ex btw.

Stabiel marktbeeld

Ook de samenstellers van de DCA Beursprijs 2.0 verwachten een stabiele markt. Zij corrigeerden met het vaststellen van de notering voor deze week direct de cent die zij vorige week harder daalden dan de slachterij-noteringen. De DCA Beursprijs 2.0 stijgt van € 1,47 naar € 1,48 per kilo geslacht gewicht, maar geeft met die stijging dus eigenlijk een stabiel marktbeeld aan.

Geen beweging in de markt

Ruimte voor een echte prijsstijging zit er momenteel niet in. De Europese vleesmarkt draait stroef. Vooral de vraag uit Oost Europa is zwak, waardoor de prijzen van diverse vleesonderdelen ook deze week dalen. Ondanks het beperkte aanbod in Frankrijk, Duitsland en België, komt er geen beweging in de markt. Dit heeft meerdere oorzaken. Naast de voortdurende lockdowns in verschillende landen, houdt het koude weer de start van het barbecue-seizoen tegen. Ook zorgt corona voor onzekerheid waardoor vleesverwerkers geen voorraad aan durven leggen.

Ondanks het gebrek aan impulsen die de markt ondersteunen, is het prijsniveau zo laag dat de varkensprijs ook niet verder daalt, maar zich op het huidige niveau weet te manifesteren.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.