Varkensprijs vlakt af

31-08 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De prijsrally die de varkensnoteringen ruim een maand geleden inzetten, eindigt deze week.

Slachterijen hebben moeite om de gestegen inkoopprijs door te vertalen in hun verkoopprijzen. Daardoor gaat de rem erop. Sommige slachterijen (Vion € 2,06 en Van Rooi € 1,81) volgen de cent stijging die de samenstellers van de DCA Beursprijs als verwachting voor deze week neerlegden, anderen (Compaxo € 1,80 en Westfort € 1,80) noteren nu al onveranderd.

Duitsers trekken niet aan Nederlands product

Sommige varkenshandelaren hadden graag gezien dat de Beursprijs nog wat meer steeg omdat Duitsland vorige week nog 5 cent bijboekte en daarmee verder voor loopt op de Nederlandse notering. Als je geschikte varkens hebt, brengen ze in Duitsland zo € 10 per stuk meer op dan in Nederland, zo klinkt het.

Echter, ook de Duitse slachterijen trekken niet echt aan het Nederlandse product. Ondanks de krapte op de eigen markt gaan er voornamelijk conceptvarkens de grens over. Dat is een gebruikelijke, vaste stroom dieren. Vrije varkens om gaten mee te vullen, daar vragen de grote Duitse slachterijen niet om. Dat is ook terug te zien in de Duitse noteringen; die maken deze week na weken van stijging voor het eerst weer een pas op de plaats op € 2,05 per kilo geslacht gewicht.

Voldoende aanbod

En inlands is het aanbod niet overdreven groot, maar voldoende om in de behoefte te voorzien. Slachterijen hoeven daarom ook niet elkaar de loef af te steken om toch dieren te bemachtigen. Volgens sommigen is het goed dat de markt de tijd krijgt zich nu te zetten. Iedereen is gebaat bij stabiliteit. Prijzen die omhoog schieten, kunnen ook even zo makkelijk weer instorten.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer