Doorgaan naar artikel

Varkensprijs voor vijfde week omlaag

Nu de vakanties ten einde lopen, zal de vleesverwerking weer op gang komen en daarmee de vraag naar vlees weer wat toenemen. - Foto: Canva/s_yord premium

Nu de vakanties ten einde lopen, zal de vleesverwerking weer op gang komen en daarmee de vraag naar vlees weer wat toenemen. - Foto: Canva/s_yord

Tot verbazing van menig marktdeskundige houdt de prijsdruk op de varkensmarkt aan. Het is de vijfde week op rij dat de noteringen moeten inleveren. Dat is meer dan verwacht werd.

Het beperkte varkensaanbod leidde tot een opleving van aanvankelijk vooral de Duitse varkensmarkt. De bodem in het aanbod kwam in Nederland later in zicht. In de eerste 21 weken van dit jaar werden in Nederland nog wekelijks op of rond 300.000 varkens geslacht. De laatste drie maanden is het aantal slachtingen beduidend lager. In de tweede week van juli (week 28) lag het aantal slachtingen zelfs ruim onder 250.000 gezakt.

Inmiddels neemt het aantal slachtingen volgens slachterijen weer toe. Handelaren zeggen dat nog niet te merken. “We kunnen de aantallen gewoon niet kwijt bij de slachterijen”, klinkt het.

Slachterijen hebben voldoende varkens

Dat terwijl de drang om te leveren groter is de laatste weken. Bij stabiele en oplopende prijzen hebben varkenshouders minder haast om te leveren dan wanneer prijsdruk op de ketel staat. Daardoor nemen de aantallen volgens slachterijen toe en hebben ze voldoende om in hun behoefte te voorzien.

Het zorgt ervoor dat de prijsdruk zich veel eerder manifesteert dan in andere jaren. In eerdere jaren kabbelde de varkensmarkt rustig de zomer door en begon het pas te knellen als in september het varkensaanbod weer wat toeneemt. Dit jaar is die trend al in juli ingezet.

Deze week gaan de prijzen opnieuw omlaag. Vion verlaagde zijn notering maandag van € 2,41 naar € 2,36 per kilo. Dat komt overeen met € 2,165 per kilo exclusief btw. Van Rooi en Compaxo verlagen eensluidend met € 0,04 per kilo wat beide noteringen op € 2,07 per kilo geslacht gewicht brengt. Daarmee ontvangen leveranciers bij Van Rooi € 0,16 minder dan vijf weken geleden. Bij Compaxo is het verval € 0,14 per kilo.

Varkenshouders richten zich op Duitsland

Varkenshandelaren merken dat varkenshouders door de verlagingen meer op Duitsland gericht zijn met hun afzet. Wie er de geschikte varkens ervoor heeft, kan daar ook meer geld beuren dan in eigen land, maar ook bij de Duitsers is de room wel van de prijs af.

Op de Duitse markt is daarbij van een glijdende schaal geen sprake. De varkensprijs is daar in een maand tijd met twee forse correcties, waarvan de laatste vorige week plaatsvond, terug gezet van € 2,50 naar € 2,30 per kilo geslacht gewicht. Op dat niveau weet de Vereinigungspreis zich deze week te handhaven.

Vraag naar vlees neemt na vakanties wat toe

Handelaren zijn gematigd positief in hun verwachting voor komende weken. Slachterijen schermen vooral met argumenten rondom de vleesafzet om de prijsdruk te verklaren. Nu de vakanties ten einde lopen, zal de vleesverwerking weer op gang komen en daarmee de vraag naar vlees weer wat toenemen. Veel varkens zijn er nog altijd niet, is de algemene indruk. Of het ook voldoende is om voor een opleving te zorgen valt nog te bezien. Zij wijzen op de prijsdruk van de laatste weken. Dat is meer dan een correctie en die is daarmee ook niet zomaar voorbij. Zeker niet als het aanbod in september nog wat toeneemt.

Prognose: stabiel tot lager.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jacco Keuper

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin