Varkensprijs weer boven prijspeil kerst

01-02 | |
Foto: Paul Dijkstra
Foto: Paul Dijkstra

In Denemarken daalt de varkensprijs, maar in Zuid-Europa wordt juist meer betaald. Ook in Nederland stijgt de prijs weer.

De Nederlandse varkensmarkt trekt zich op aan de positieve flow in andere landen. Voor de feestdagen toonden slachterijen volop kooplust. Daardoor was er voor het eerst in jaren geen varkensoverschot bij de jaarwisseling, maar ging de markt met een schone lei het nieuwe jaar in. Desondanks zorgde een inzakkende vraag op de vleesmarkt voor prijsdruk. De noteringen begonnen nog voor de jaarwisseling af te brokkelen.

Notering van Vion

Maar doordat de dip in de vraag een jaarlijks terugkerend patroon is dat ook weer wegebt, en het varkensaanbod overzichtelijk was, leidde dat niet tot paniek. In de derde week van januari rolde de bal alweer de andere kant op. De noteringen begonnen weer te stijgen en deze week staat de notering van Vion met € 2,03 per kilo alweer een cent hoger dan het prijsniveau dat rond kerst op de borden stond. Naar verwachting zullen ook de andere slachterijen deze week hun noteringen opnieuw naar boven bijstellen.

Slachterijen temperen de verwachting van snel oplopende noteringen door te wijzen op de vleesmarkt. Die loopt in sommige delen van Europa beter dan andere en zeker beter dan de wereldmarkt. Waar het op export naar Azië gerichte Denemarken de varkensprijs bijna wekelijks ziet dalen, loopt die in andere landen kuist op. Vooral in Frankrijk en Spanje stijgt de prijs. Daarbij is het krappe aanbod na uitval door PRRS de hoofdreden voor een opgaande lijn in Spanje. In Frankrijk zijn het de promotieacties voor Franse vlees die in de januarimaand in veel supermarkten worden gehouden die voor een bloeiende vraag zorgen.

Maar de vraagkant is niet het enige dat telt bij de totstandkoming van een prijs. Het aanbod speelt ook een rol. Die is volgens slachterijen in ons land nog voldoende, maar gezien de recente prijsontwikkelingen waarbij zelfs noteringen achteraf naar boven zijn bijgesteld, is van een overschot ook geen sprake.

Slachterijen willen kosten wat kost varkens hebben

En dat het beperkte aanbod in Duitsland nu echt begint te knellen, is goed te zien op de vrije markt. Slachterijen willen kosten wat kost varkens hebben. Internetbeurs Teleporc ondervond de afgelopen weken nog wat lichte weerstand op de dinsdagveilingen. Niet alle aangeboden partijen werden verkocht en de gemiddelde veilingprijs bleef in de eerste helft van januari hangen op 6 á 7 boven het officiële Duitse prijspeil. De laatste veilingen zijn echter volledig uitverkocht. En de veilingprijs steeg op de dinsdagveiling deze week zelfs met € 0,07 naar € 2,16 per kilo geslacht gewicht. Dat is € 0,16 boven de Vereinigungspreis. En waar een verschil van € 0,05 staat voor een stabiele markt, zal de VEZG met het huidige verschil in het achterhoofd zich ongetwijfeld sterk maken voor een prijsstijging. Datzelfde deed de producentenkoepel vorige week al bij de slachtzeugen, en dat wil ook nog wel eens een voorteken zijn.

En met een Duitse prijs die eerder stijgt dan daalt, is er ook voor de Nederlandse varkensmarkt druk om te stijgen. Als is het alleen maar om te voorkomen dat Nederlandse varkens naar Duitsland gaan voor de slacht. Door de moeizame vleesafzet voor Duitse slachterijen, hielden zij begin januari toen hier de prijs inzakt de boot af, maar op andere momenten is leveren ook zo weer mogelijk. En als de bezettingsgraad van een slachterij zo laag is dat de (vaste) kosten de opbrengsten overstijgen, telt het land van herkomst minder zwaar. Als de inkoopprijs past, hebben Duitse slachters liever een Nederlands of Belgisch varken aan de lijn, dan een lege haak.

Toch zien Nederlandse slachters dat nog niet meteen massaal gebeuren omdat hun Duitse concurrenten het nadeel hebben dat ze ook de bijproducten niet naar Azië kunnen afzetten. Dat maakt de vierkantsverwaarding van Duitse slachters lastiger.

Maar de ontwikkelingen op de invloedrijke Duitse markt hebben wel vaker hun uitstraling op andere Europese markten. De aanbodzijde lijkt de koers van de markt vooralsnog te dicteren momenteel.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer