Varkensprijs weerstaat de druk van Duitse slachterijen

09-11 | |
In Duitsland oefenen de grote slachterijen al weken flinke druk op de varkensprijs uit.Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Alle ogen zijn deze week op Duitsland gericht. De standvastigheid van de Duitse producentenorganisatie VEZG bepaalt ook in ons land de prijszetting op de varkensmarkt de komende weken.

In Duitsland oefenen de grote slachterijen al weken flinke druk op de varkensprijs uit. Vion Duitsland hanteerde afgelopen week zelfs een lagere notering, een zogenoemde ‘Hauspreis’ van € 1,85 per kilo. Tönnies hanteerde nog wel de € 1,90 per kilo, maar die wil deze week kost wat kost een dubbeltje omlaag.

Beperkingen door varkenspest

In tegenstelling tot hun collega’s in bijvoorbeeld ons land kunnen Duitse slachterijen als gevolg van beperkingen door varkenspest nauwelijks vlees buiten Europa afzetten. En dat gebrek aan alternatieven geeft prijsdruk. En hoewel de Duitse varkensprijs al lang niet meer het niveau van 8 tot 10 weken geleden heeft, zeggen slachterijen toch te verliezen aan elke kilo die ze verwerken.

In ons land is de situatie anders. Het prijsniveau ligt wat lager dan in Duitsland en daarmee kunnen slachterijen wel werken. Bijproducten maar tegenwoordig ook weer vleesdelen kunnen tot waarde worden gemaakt op de Aziatische markt. En om boeren over te houden, is het ook in het belang van slachterijen dat de opbrengstprijs voor varkens niet verder onderuit glijdt bij de hoge productiekosten waarmee varkenshouders nu te maken hebben.

Maar de afgelopen maanden is meer dan eens gebleken hoe groot de invloed van de Duitse varkensmarkt op het Europese speelveld is; zowel bij stijgende prijs als bij dalingen. Een prijsdaling deze week op de Duitse borden, zou daarom een stok in de wielen van de prijsontwikkeling op de Nederlandse varkensmarkt zijn.

Druk op varkensprijs weerstaan

Die komt niet. Opnieuw pareert de producentenkoepel de druk en blijft de officiële Duitse varkensprijs staan op € 1,90 per kilo geslacht gewicht. Vion houdt ook deze week vast aan zijn Hauspreis van € 1,85 per kilo en Tönnies stelt het bepalen van de hoogte van zijn notering uit tot donderdag.

In ons land blijven de noteringen nagenoeg ongewijzigd. Na de DCA Beursprijs (€ 1,79) en Vion (€ 1,93 = € 1,771 ex btw) noteert ook Van Rooi Meat onveranderd op € 1,70 per kilo. Compaxo corrigeert een cent en stijgt van € 1,68 naar € 1,69 per kilo.

Een echte plus lijkt er (nu nog) niet in te zitten. Doordat veel biggen in eigen land bleven is er geen krapte aan varkens. En die groeien bij het rustige herfstweer ook nog eens flink, waardoor er veel kilo’s vlees van de slachtlijn rollen in heel de EU.

Daarbij zeggen slachterijen nog steeds weinig te merken van de aanloop naar de feestdagen. Zo laat onder meer de Engelse markt het afweten. Dit zou komen door de gestegen inlandse productie, maar ook de onstabiele economische en politieke situatie daar verminderen de vraag.

Dat doet ook de inflatie. De verminderde koopkracht zorgt in de hele EU voor onzekerheid. En onzekerheid is geen recept voor prijsverhoging.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer