Doorgaan naar artikel

Varkensprijs zet weer een stap vooruit

Foto: Ronald Hissink premium

Foto: Ronald Hissink

Na de prijsstijging op de Duitse markt vorige week waren de verwachtingen hoog gespannen voor de prijssetting in Nederland deze week.

De DCA Beursprijs gaf voor het weekend een verwachte stijging van € 0,03 per kilo aan. Begin van de week deed Vion die € 0,03 er ook bij door te verhogen van € 2,35 naar € 2,38 per kilo. Maar dat is wel een prijs inclusief btw, waar die van de Beursprijs exclusief btw is. Bovendien had Vion in de loop van vorige week nog € 0,02 per kilo uit de toeslag met terugwerkende kracht overgeheveld naar de basisprijs. Die staat daarmee ten opzichte van de concurrentie € 0,05 per kilo hoger. Dat zal Compaxo geïnspireerd hebben om zijn notering, die zonder btw muteert, met € 0,04 per kilo te laten stijgen. Van Rooi Meat, dat doorgaans hoger dan Compaxo noteert en er nu al een tijdje onder staat, greep de mutatie aan om langszij te komen door wel met € 0,05 per kilo te verhogen.

Daarmee is de plus in ons land gemiddeld nét iets kleiner dan de verhoging van € 0,05 per kilo exclusief btw die zich vorige week op de Duitse markt openbaarde. De Vereinigungspreis steeg toen van € 2,28 naar € 2,33 per kilo. De verwachting bij varkenshandelaren was dat de notering deze week verder zou stijgen. Een plus van wederom € 0,05 per kilo of zelfs meer werden als optie genoemd. Ook omdat de gemiddelde prijs van vrije varkens op internetbeurs Teleporc, een graadmeter voor de stemming op de Duitse markt, vorige week met € 0,08 per kilo omhoog schoot naar € 2,46 per kilo.

En hoewel de Duitse producenten aanvankelijk ook van een verhoging uitgingen, besloot de VEZG na beraad met slachterijen toch van de stijging af te zien en de koers vlak te houden. Anders dan bij eerdere oplevingen komt de gestegen prijs niet doordat de markt snakt naar varkensvlees, maar door het krappe aanbod van varkens. Daardoor komt er minder vlees op de markt, maar doordat de vraag naar vlees volgens slachterijen ook niet wild is, is dat ook niet dringend nodig. Slachterijen hebben het gevoel dat de verhoging hun wordt opgedrongen. Ze hebben moeite die hogere inkoopprijs door te berekenen. Een deel is op te halen in de markt, maar onvoldoende om te blijven opplussen, zo klinkt het uit slachterijkringen.

Varkens die Nederlandse slachterijen niet opnemen, zijn over de grens eenvoudig te plaatsen

Hoewel de slachterijen verbaal op de rem trappen, merken handelaren daar op de werkvloer weinig van. De handel loopt nog altijd zeer vlot. Zo slacht bijvoorbeeld Compaxo ook op zaterdag en kunnen handelaren na twee jaar strak aan hun quota gehouden te zijn nu ook heel eenvoudig meer dieren leveren. Het gebrek aan varkens op de Duitse markt, geeft daarbij ook in ons land verlichting. Varkens die Nederlandse slachterijen niet opnemen, zijn over de grens eenvoudig te plaatsen. Daardoor blijft er geen varken liggen en heerst het gevoel dat de handel ook na Pasen vlot blijft verlopen. Maar doordat de Duitse markt niet de verwachte prijsstap maakt, zal dat na deze week weer tegen prijshoudende condities zijn.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin